СЕВЕРНА КОРЕЯ. ВЪЛШЕБНИКЪТ ОТ ОЗ.

Корейска кутия за бижута, изработена от типичното за региона черно лаково дърво.

СЕВЕРНА КОРЕЯ. ВЪЛШЕБНИКЪТ ОТ ОЗ.
Лятото на 1989 година. Последните месеци в социалистическите страни, когато въздухът беше прозрачен и слънцето стопляше телата, но изобилната лятна красота не успяваше истински да ни зарадва. Усещахме, че някъде се надига буря. Искахме тя да дойде, дъждовете да залеят зажаднялата земя, реките да наводнят долините, по бреговете им да останат обгорени от мълнии дървета, да замирише на озон и да се посипят осакатени от градушка листа.

РУСИЯ. СТО ГОДИНИ САМОТА

Руската църква в град Шипка

РУСИЯ. СТО ГОДИНИ САМОТА
Вкопана в Азия и домогваща се до цивилизованото очарование на Европа, Русия е осъдена да бъде нито напълно приемана, нито изцяло отхвърлена.

АФРИКА. СЪРЦЕТО НА МРАКА

Тамбукту

Африка. Сърцето на мрака.
Тя е вторият по големина континент и се състои от различни държави – от наследници на древни цивилизации, като Египет, до слаборазвити и бедни, като Сомалия, Демократична Република Конго и Южен Судан. На север от Сахара е част от богатата култура на Средиземноморието, а на юг е онази тайнствена, привлекателна и необятна територия, която вълнува въображението на европееца и предизвиква предприемаческите му инстинкти.

БЪЛГАРИЯ. ГОРДОСТ И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ

Магнити с тема България

България. Гордост и предрасъдаци. За България, чужденците към нас и нашето мнение за родината. България се оказа зелена, плодородна, пълна със светлолики едри хора и всъщност не толкова бедна. Новите му познати дори знаеха кои са Сервантес и Алмодовар.Недалеч, в село Енина, е роден и прототипът на Алековия герой Ганьо Сомов. Един скромен търговец на розово масло, който днес е повод за сарказъм. Бай Ганьо, от когото се срамуваме.

ПЪТЕШЕСТВИЯ С МАГНИТИ

Сигурно така би пресъздал съдържанието на хладилника Пол Сезан

Пътешествия с магнити.
Хладилникът и вселената.
Един философ, човек с буден ум и лениво тяло, беше казал, че не е необходимо да излизаме от дома си, за да опознаем света. Достатъчно било да седим тихо в стаята и той като река щял да премине пред нашия прозорец.

АХИЛИОН И ПУШАЧИТЕ

Ахилион, дворецът

Ахилион и пушачите. Корфу и императрица Елизабет, или Сиси.
Съчетание на море и планина;
На изкусно култивирана природа;
На изящно подредени статуи на древногръцки герои и митични същества;
Дворецът с право е заслужил славата си на една от най-елегантните вили на Средиземноморието.

ПЛАЖ И ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЯ

Самотен рибар

Корфу. Гърция. Морският туризъм някак странно съвпада със залеза на религиите в Европа. В социалните мрежи се водеха ожесточени спорове дали в България или в Гърция е по-добре да се почива. Темата дори придоби политически нюанс – патриотичен /да помогнем на българския туризъм/ и либерален /туристическият пазар да се регулира сам/.

ОСТРОВЪТ КОРФУ И КОЛКО Е ТРУДНО ДА ЖИВЕЕШ НА КРЪСТОПЪТ

Да посрешнеш слънцето на остров Корфу

ОСТРОВЪТ КОРФУ И КОЛКО Е ТРУДНО ДА ЖИВЕЕШ НА КРЪСТОПЪТ
Попаднахме на Корфу също като Одисей – по силата на съдбата. Сякаш древногръцките богове бяха замислили нещо и след няколко отказани резервации и спонтанни решения се оказахме на път към митичния остров.

КОРФУ ЗА МЪРЗЕЛИВЦИ

Пристанчето и малкия остров

Пътешествие за мързеливци. Остров Корфу. Има една порода пътешественици, за които идеалната почивка не предполага бързане, прекалени физически натоварвания или амбиция да се разгледат всички местни забележителности. Това са хора, за които изкачването на 999 стъпала с цел да се види някой обрулен от времето камък е силно надценено удоволствие.