ИЗКУСТВО И ПАРИ

Florence почти като в средновековието

Често се чудя какви са мотивите на един заможен човек да се потопи в прекрасния свят на статуите и картините, на изящните артефакти и изкусно украсените предмети така дълбоко, че да започне да ги събира. Година след година, платно след платно, много повече, отколкото би могъл да постави в дома си.
Надявам се, един ден богатите хора в България да осъзнаят, че единствените заможни личности в светите книги са онези, които принасят дарове. Да склонят глава, религиозни или не, и да споделят със сънародниците си част от тяхната финансова мощ. И може би дори да подкрепят българското изкуство.

РУСКИЯТ ПОЕТ

Северната фасада на Руската църква

Не ми е нужно да пътувам до Русия, за да преоткрия елегичното усещане от Московската ботаническа градина. Моят руски кът с паметника на великия поет Пушкин в София. Знаете ли къде е?

УЛИЦА „МОСКОВСКА“ И УЛИЦА „ГЕОРГИ РАКОВСКИ“

Скромният надпис на скалата

София, идеален център. Софийски кръстопътища – съдби, история, реалност.
УЛИЦА „МОСКОВСКА“ И УЛИЦА „ГЕОРГИ РАКОВСКИ“Тяхната среща символизира четирите посоки на всяко пътуване: през времето и пространството. От миналото към бъдещето, от изтока и севера към запада и юга.

СОФИЙСКИ КРЪСТОПЪТИЩА

Центърът на София, в нощна доба

Всички знаем, коя е столицата на България – София. И девизът й – “Расте, но не старее”.
Това пътуване ще ни потопи в атмосферата на непозната София, на “Софийските потайности”, ще побродим по необичайни маршрути…
“Тези кръстовища са символ на сложния път на София към това, което е сега. Нека бъдат софийски кръстопътища.”

СЕВЕРНА КОРЕЯ. ВЪЛШЕБНИКЪТ ОТ ОЗ.

Корейска кутия за бижута, изработена от типичното за региона черно лаково дърво.

СЕВЕРНА КОРЕЯ. ВЪЛШЕБНИКЪТ ОТ ОЗ.
Лятото на 1989 година. Последните месеци в социалистическите страни, когато въздухът беше прозрачен и слънцето стопляше телата, но изобилната лятна красота не успяваше истински да ни зарадва. Усещахме, че някъде се надига буря. Искахме тя да дойде, дъждовете да залеят зажаднялата земя, реките да наводнят долините, по бреговете им да останат обгорени от мълнии дървета, да замирише на озон и да се посипят осакатени от градушка листа.

РУСИЯ. СТО ГОДИНИ САМОТА

Руската църква в град Шипка

РУСИЯ. СТО ГОДИНИ САМОТА
Вкопана в Азия и домогваща се до цивилизованото очарование на Европа, Русия е осъдена да бъде нито напълно приемана, нито изцяло отхвърлена.

АФРИКА. СЪРЦЕТО НА МРАКА

Тамбукту

Африка. Сърцето на мрака.
Тя е вторият по големина континент и се състои от различни държави – от наследници на древни цивилизации, като Египет, до слаборазвити и бедни, като Сомалия, Демократична Република Конго и Южен Судан. На север от Сахара е част от богатата култура на Средиземноморието, а на юг е онази тайнствена, привлекателна и необятна територия, която вълнува въображението на европееца и предизвиква предприемаческите му инстинкти.

БЪЛГАРИЯ. ГОРДОСТ И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ

Магнити с тема България

България. Гордост и предрасъдаци. За България, чужденците към нас и нашето мнение за родината. България се оказа зелена, плодородна, пълна със светлолики едри хора и всъщност не толкова бедна. Новите му познати дори знаеха кои са Сервантес и Алмодовар.Недалеч, в село Енина, е роден и прототипът на Алековия герой Ганьо Сомов. Един скромен търговец на розово масло, който днес е повод за сарказъм. Бай Ганьо, от когото се срамуваме.

ПЪТЕШЕСТВИЯ С МАГНИТИ

Сигурно така би пресъздал съдържанието на хладилника Пол Сезан

Пътешествия с магнити.
Хладилникът и вселената.
Един философ, човек с буден ум и лениво тяло, беше казал, че не е необходимо да излизаме от дома си, за да опознаем света. Достатъчно било да седим тихо в стаята и той като река щял да премине пред нашия прозорец.