Крепост Асара при Село Ангел Войвода

Родопи - късна есен през декември

Пълен напред към крепостта Асара.
Пътят не е дълъг: около 2 км с денивелация почти 200 метра.
От махала Кумбурлар, точно над село Ангел войвода се „щурмува“ връх Асара.
С малки почивки се стига за час. Гората е прекрасна и усилията си заслужават.
А наградата е: уникален скално-култов комплекс на връх Асара – един от най-големите в Източните Родопи!

Из дебрите на непознатите и уникални Източни Родопи

Поддържан двор

Първата спирка беше Чирпанския манастир, където нямаше и помен от лошо време. Манастирът „Свети Атанасий” е действащ девически манастир.
Селището на нимфите – през далечната 1898 селяни от с. Каснаково решават да открият извора, да изследват пътя на водата, процеждаща се от варовитите скали и, … копаейки се натъква на три басейна.
Античен град Топлицос, в крепостта Свети ДухТвърдината е преживяла 4 строителни периода: римски, късноримски, ранновизантийски и средновековен. С интересна неправилна, многостранна форма.
 

Светли Рождественски дни и нова, пълна с надежди, 2022 година!

Бъдни вечер 2021, в очакване на Рождество Христово!

Светли Рождественски дни и нова, пълна с надежди, 2022 година!Драги приключенци, скъпи приятели: читатели и писатели!Пътуванията и опознаването на далечни земи са нещо прекрасно (това е нашият живот на “скитници”-пътешественици по света и към себе си!), но най-важно е да се завръщаме у дома, при близките, към коренитеОт сърце ви желаем на вас и вашите семейства Светли Рождественски дни! Да са изпълнени с много здраве, любов, уют и надежда за утрешния ден и идващата година! Имайте вярата, че по-добрите времена предстоят…

Историята на съвременен меценат и неговата сбъдната мечта

Beautiful garden of Madeira island, Portugal

Една разходка из Тропическата градина, Фуншал, Мадейра. „Красотата на природата винаги е била в състояние да ме трогне, да създаде усещане за спокойствие в мен. Именно тази потребност ме накара да повярвам, че в изоставения Монте Палас ще бъде възможно с търпение и постоянство да пресъздам мечтата си, да я засадя и да я гледам как бавно прераства в това, което днес е тропическа градина.” – Хосе Мануел Родригес Берардо е меценатът на Монте Палас, който в момента е в затвора.

Градините на Фуншал

Типичната лавадас в Мадейра, в частта си Ribeiro Frio to Portela.

Тропическата градина се намира на върха на планината Монте, чиито склонове са гъсто застроени с къщи на столицата Фуншал. Най-лесно се стига до парка, когато хванете лифта, който е на крайбрежната улица – близко да центъра.
Купувайки билета за парка, получавате карта – тя е с маршрути „по интереси“.
Например, за любителите на флората и фауната, или за тези, които обичат история и изкуство. Или комбинирано – включващи и първото, и второто. Разбира се, всички те са с различна времева и пространствена продължителност.

Приказка в цветя, Шехерезада разказва

Общ изглед от дрон

Приказка в цветя или Магическата градина, Дубай, ОАЕ
Попадаш в история, където главен герой е цветето. Представете си среща с 45 милиона цветя.
Miracle Garden Dubai под това име е известна атракцията, работи от октомври до април поради климатичните особености на региона.Най-големият цветен парк в света се е простира върху 6,7 хектара земя.

В рубриката ИНТЕРЕСНО: неочаквана среща с писателя Виктор Меламед

Книгите на г-н Виктор Меламед: поезия "В стаята с играчките", разкази "Сънища" и "Дива луна"

Едни от първите авторите в https://travelexperienceadventures.com/ – г-н Виктор Меламед, който ни подкрепи като маркетингова медия, – сладкодумен събеседник, неуморен пътешественик и любознателен приключенец, се оказа и …. талантлив писател.
На българския пазар се появи луксозното издание „Дива луна“ – сборник с разкази от почетния консул на Кралство Тайланд г-н Виктор Меламед. (Издателство Сиела)

Есенна идилия в Балкана

Бълканът озарен от слънцето

Маршрут: с. Рибарица, Резерват „Царичина“, хижа „Ехо“, връх „Юмрука“, връх „Вежен“ – двуглав и величествен, едноименната хижа и отново с. Рибарица. Приказно пъстроцветно приключение ми се случи по късна есенна доба, по-точно в края на октомври. Ще я споделя с Вас, в кадри и текст. Нямам претенции на пълно съвпадение между фотоси и думи, защото мисълта препуска, а снимката понякога си е сама за себе си, без коментар

Езерото Сандовал, Перу, Амазонската джунгла

Вълшебен залез, оглеждащ се в Амазонка, Перу

Перу, Езерото Сандовал. Накратко, ако може изобщо накратко да бъде описано: божествено езеро, което се намира в Амазонската джунгла, в дълбините на националния парк Тамбопата. Сандовал е малко езеро: 3 км дълго и 1 км широко, разположено на 5 км от град Пуерто Малдонадо. Рай на флората и фауната.

Какво да знаем, ако сме решили да посетим ОАЕ

Небостъргачи ОАЕ

Не бихме желали да Ви предоставяме обичайния списък от вещи и правила, които обикновено се връчват на туристите при организирани екскурзии…
И така – пътуване в една от най-толерантните ислямски страни на Арабския полуостров.
Облекло
Поведение мъже и жени
Специфика на религията
Плаж
Шопинг
Интересно
Любознателно