Нормандия и Етрета

Слонът

Франци и Нормандия. За втори път с желание да се посетят: Диеп, Хонфлор, повече от Етерта и разбира се Шербург. Знаменитете„Шербургските чадъри“ и една много млада пееща Катрин Деньов.
Етретa е най -известен със своите бели скали, включително три естествени арки и заострена формация, наречена L’Aiguille или иглата, която се издига на 70 метра над морското равнище. Някои от скалите са високи до 90 метра.

Ян Флеминг, Джеймс Бонд и Seven mile Beach

В търсене на къщата на писателя

Ян Флеминг, Джеймс Бонд и Seven mile BeachВъв всяка брошура за Ямайка се говори за Боб Марли и Ян Флеминг, като най-големите „забележителности“, наред с прочутия Седем мили плажкъщата на Ян Флеминг и Джеймс Бонд плажа, където Урсула Андерс излиза от водата, красива и сексапилна, голямо нещо за онова време (годината е 1962)г.   
Филмът е с Шон Конъри в поредицата Агент 007 – “Упълномощен да убива“.

Приключенията продължават, Юсеин Болт и Rick’s Café

Тропическа природа зад комплекса

Ямайка
Приключенията продължават, Юсеин Болт и Rick’s Café
На втория ден решихме да отидем до градчето Trelawny, където е роден Юсеин Болт, ямайкански спринтьор, световно признат като един от най-великите в спорта на всички времена

Ямайка – такава, каквато я видях

Боб Марли навсякъде

Ямайка.
Марихуана, плажове, Боб Марли и долари. Белопясъчни плажове, реге музика, коктейли и празници. Е и Иан Флеминг, Джеймс Бонд, Юсейн Болт и Кафето.

Замъци и Фонтани на път за вкъщи / част 2

Изглед към замъка Пиеррфонд

Пиерфон, Шато дьо Ла Рош-Гуон
Самото градче Пиерфонд е красиво. С тесни улички, антикварни магазини и принадлежащата църква от 12 век в готически стил Saint-Sulpice. Най-интересно в този средновековен град, е, че именно тук се намира паметникът на медицинските сестри, загинали на бойните полета по време на Първата световна война. В цяла Франция могат да се  видят военни паметници от това време.  Но това място е избрано специално, защото медицинска сестра на име Elisabeth League е била убита тук през 1918 г

Замъци и фонтани на път за вкъщи / част 1

8 Градините

Версай и Тур дьо Франс. Франция.
Бяхме отседнали в селото Сант Гемме Моронвал при весел и артистичен хазяин, бивш музикант. Разказа ни, че самият той е роден във Версай. Родителите му са имали месарница и в магазина често е идвала майката на Ален Делон. Повечето от френските звезди са живели първо във Версай, преди да се преместят в Париж. Разказа ни как като млади са се събирали в градините на двореца, прекарвали са по-голямо време там, вместо да ходят на училище.

Клод Моне и прочутите водни лилии

Арки с цветя

Клод Моне и прочутите водни лилии. Франция.
Отново книга, купена в България с интересно развитие на действието, ме заинтригува и ме накара да направим тази отбивка до Живерни (Giverny) в Нормандия,  където се намира известната къща и градина на художника. В имението той живее повече от 40 години и е вдъхновен да сътвори едни от най-известните си творби.

Кемпер (Quimper)

Киберон, като в приказка

Франция, Кемпер. Бретан. Приключението продължава. Финистер (Finistère – finibus terræ – от края на земята – бел. на редактора);
Кемпер (Quimper) и 
Киберон (Quiberon). 

Рошфор-ан-Тер (Rochefort‑en‑Terre)

Да побродиш из павираните уличките на Рошфор-ан-Тер (Rochefort en Terre)

Тесни калдъръмени улички, които водят покрай художнически ателиета и работилници, къщи, облечени в здравец и бръшлян. Навсякъде цветя. Просто няма как да не ти хареса. Чувстваш се пренесен в един друг свят, далеч от ежедневието.