сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Градините на Фуншал

Мария Радева

Първа част

Тропическата – Jardim Tropical Monte Palace

С лифта се качваме до историческия квартал Монте. Посещаваме ботаническата градина, която ме оставя безмълвна. Да, дори мене, която преведено „чепато“ от руски: „за словом в карман не полезу“… Обичайно намирам какво да кажа. 😀

Като малка скоба – синоним на Мадейра е „Плаваща градина“. Освен с изобилие от флора, тук всичко, което „боднете“ сиреч посадите – оцелява, вирее и става огромно. А сега се опитайте да си представите Jardim Tropical Monte Palace, която е истинска наслада за очите и се слави като най-известната в света….

Мадейра е пълна с прекрасни паркове. Толкова огромни, че за една почивка време е невъзможно всичко да се обиколи. (Ще откриете: ботаническа, парк на лавровите дървета, естествена тропическа гора и т.н и т.п.)

Типичната лавадас в Мадейра, в частта си Ribeiro Frio to Portela.
Типичната лавадас в Мадейра, в частта си Ribeiro Frio to Portela.

Тропическата градина се намира на върха на планината Монте, чиито склонове са гъсто застроени с къщи на столицата Фуншал. Най-лесно се стига до парка, когато хванете лифта, който е на крайбрежната улица – близко да центъра.

Всичко е перфектно организирано.

По алеите, навсякъде край вас са цветя.

Озеленяването е с вкус, с традиции на острова.

Лифтът е своеобразна 15 минутна атракция, защото в хубаво време, ще видите целия град на длан, океана и корабите, които чакат на рейд – ще снимате и ще се радвате на пейзажа и хълмистия простор цели 3700 метра.

Купувайки билета за парка, получавате карта – тя е с маршрути „по интереси“.

Например, за любителите на флората и фауната, или за тези, които обичат история и изкуство. Или комбинирано – включващи и първото, и второто. Разбира се, всички те са с различна времева и пространствена продължителност.

Ще откриете малък зоо кът с птици, където бихте си починали чудесно, особено ако сте с малки деца.

Може да се насладите на уникална изложба на южноафриканското изкуство, за която прочетете в рубриката>> Африка.

Ако сте любител на камъни – островът е вулканичен,  в специална зала ще откриете изложение на геологични находки: от уникални кристали до вкаменелости. Колекцията включа невероятни образци, събрани от цял свят и най вече от Южна Африка.

Последните две стават постоянни експозиции и не са случайност или приумица. Те са свързани с живота на собственика на парка.

Кристали
Кристали

До самия парк има прекрасна църква „Богородица от Монте“. На 15 август богомолците пълзят по 74 й стъпала, за да влязат в храма. Там е саркофагът на последния австрийски император Карл І, който е живял на острова след своето изгнание 1921 г.

Отделете си поне половин ден.

Почивайки, посетете бара, където ще се подкрепите с прочутото вино Мадейра. За целта в пакета с билети ще откриете купон като бонус. Лично аз, на няколко пъти го опитах, но не съм във възторг. Два типа е: по-светло – кехлибарено и наситено кафяво, по-близко до лек коняк или силен вермут.

От вход на парка започва просторна алея, от двете й страни до централното езеро е обрамчена с керамични панели, разказващи за героичната португалска история. Тази по-оживена част е „окупирана“ от възрастни двойки. Идеално павирана пътека с типичните за района остри и обли камъчета, плътно наредени едно до друго в дългата си част, е явно предпочетена от тях.

Историята на Португалия върху керамични плочки с глазура изглежда като пъстър „комикс“ – дори без да се знае езика, става ясно – кой кого е „родил“, кой кого е отровил или кого е наръгал, кой кого е завладял и кой в ​​крайна сметка кого е погребал. Има и табелки на два езика – португалски и английски.

Но аз бях доста „подкована“ от пътуването си в Португалия преди няколко години и най-вече от чистия ми късмет да попадна в група, чийто екскурзовод беше протодякон Любомир Братоев – уникален енциклопедист и отлично познаващ историята на тази интересна и „далечна“ за България, страна.

Стенните мозайки – типични за Португалия керамични плочи с исторически сюжети, флорални мотиви, – чудновати рисунки, в стил „Азулехо“ – Azulejo – буквален превод „полиран камък“ – перфектно се вписват в пищната растителност. За стила може доста да се пише. Освен естетическата си красота, с елементи на арабско влияние, е бил своеобразен термометър за запазване на хлад в къщите.

Обобщено, за любителите на конкретиката: разхождайки се из градината, можете да се насладите на колекция от керамични плочки (датирана от 15 чак до 20 век), панели от 166 теракотени остъклени плочки, озаглавен „Приключението на португалците в Япония“ и група от 40 пана, изобразяващи историята на Португалия , включително най -важните събития на кралствата и републиките.

Пътеките
Пътеките

Паркът се слави като една от най-красивите градини в света. Съгласявам се.

В него ще откриете езерца с водни растения. Някои са умишлено заблатени, в други блика кристално чиста вода…

В която плуват огромни червени, жълти и сребристи декоративни риби.

Гордо се разхождат черни и бели лебеди. Край бреговете се пъчат пауни. Любимото им обиталище  е край павилиона на Четирите стихии.

В японската част на градината ви посрещат гъсти бамбукови насаждения. 

Част от галерия, може да видите тук:

ГАЛЕРИЯ

Градините на Фуншал

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения