Европа

Кой не е бил в Европа? Та ние сме си у дома.

Здравей, Европа! Пъстра, многоцветна… Стара, но не изчерпана.

Картата на континента е шарена черга, в нея по-големите кръпки са Франция, Англия, Германия… До скоро далечни ни изглеждаха Португалия и Испания. А Гърция, Румъния, Северна Македония по колко пъти сме ги посещавали и все намираме нещо ново и интересно.  Хайде с нас! Тръгваме из Европата…

Слонът
Изследвай света

Нормандия и Етрета

Франци и Нормандия. За втори път с желание да се посетят: Диеп, Хонфлор, повече от Етерта и разбира се Шербург. Знаменитете„Шербургските чадъри“ и една много млада пееща Катрин Деньов.
Етретa е най -известен със своите бели скали, включително три естествени арки и заострена формация, наречена L’Aiguille или иглата, която се издига на 70 метра над морското равнище. Някои от скалите са високи до 90 метра.

Прочети »
Замъкът Нойшванщайн
Изследвай света

По Романтичния път в Германия

„През 2015 намираме време да потеглим, макар и само за 3 дни, по „Романтичния път в Германия“.
Може би най-известната дестинация за кратка ваканция в Германия, този път е изпъстрен с множество градчета и селца, които са като излезли от приказките.
Има възможност да бъде преминат с кола, колело или пеша.
Ние избираме първия вариант.
Пътят започва от Вюрцбург и завършва във Фюсен.
Поради ограниченото време планираме да спрем в около 14 населени места и в духа на пътя решаваме поне едната нощувка да е в средновековен замък.

Прочети »
Раницата, обувките ищеките за Камино
Изследвай света

Камино, Епизод 2

Камино, епизод 2
На път, на всяка цена.
Подготовка и пътуване към Камино.
Пилигримски офис в Сен Жан. Започвам от Франция.

Прочети »
Изглед към замъка Пиеррфонд
Изследвай света

Замъци и Фонтани на път за вкъщи / част 2

Пиерфон, Шато дьо Ла Рош-Гуон
Самото градче Пиерфонд е красиво. С тесни улички, антикварни магазини и принадлежащата църква от 12 век в готически стил Saint-Sulpice. Най-интересно в този средновековен град, е, че именно тук се намира паметникът на медицинските сестри, загинали на бойните полета по време на Първата световна война. В цяла Франция могат да се  видят военни паметници от това време.  Но това място е избрано специално, защото медицинска сестра на име Elisabeth League е била убита тук през 1918 г

Прочети »
8 Градините
Изследвай света

Замъци и фонтани на път за вкъщи / част 1

Версай и Тур дьо Франс. Франция.
Бяхме отседнали в селото Сант Гемме Моронвал при весел и артистичен хазяин, бивш музикант. Разказа ни, че самият той е роден във Версай. Родителите му са имали месарница и в магазина често е идвала майката на Ален Делон. Повечето от френските звезди са живели първо във Версай, преди да се преместят в Париж. Разказа ни как като млади са се събирали в градините на двореца, прекарвали са по-голямо време там, вместо да ходят на училище.

Прочети »
Арки с цветя
Изследвай света

Клод Моне и прочутите водни лилии

Клод Моне и прочутите водни лилии. Франция.
Отново книга, купена в България с интересно развитие на действието, ме заинтригува и ме накара да направим тази отбивка до Живерни (Giverny) в Нормандия,  където се намира известната къща и градина на художника. В имението той живее повече от 40 години и е вдъхновен да сътвори едни от най-известните си творби.

Прочети »
От върха поглед
Изследвай света

На ски в Капрун. Алпи, Австрия

На ски в Капрун. Алпи, Австрия Китщайнхорн, Целамзее
Съгласете се – картата за всички влекове за 22 курорта е около 215 евро за 6 дни, не е непостижимо? Сега си направете сметка колко ще ви излезе в Банско или Боровец: да си вземете хотел или да пътувате от София всеки ден. Дори и да имате апартамент в някой роден планински комплекс, карането на ски в Швейцария, Австрия и Франция е ненадминато удоволствие.

Прочети »
Киберон, като в приказка
Изследвай света

Кемпер (Quimper)

Франция, Кемпер. Бретан. Приключението продължава. Финистер (Finistère – finibus terræ – от края на земята – бел. на редактора);
Кемпер (Quimper) и 
Киберон (Quiberon). 

Прочети »
Принадлежности от скъпи спомени
Изследвай света

История в снимки, ПО КАМИНО – продължение

История в снимки, ПО КАМИНО – продължениеПубликуваме заглавията на снимките и коментарите към тях без каквато и да било редакторска намеса. Толкова са цветни и забавни, допускащи ни до натюрела на авторката – Мария Люцканова, и се нижат като пъстър калейдоскоп. Приятелства за цял живот, приключения и осмислянето на Пътя

Прочети »
Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения