TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

КОЛУМБИЯ – Terra incognita

КАТЍА ВИА

Първа част

Габриел Гарсия Маркес…Шакира…Пабло Ескобар…Ботеро…Хуанес… колумбийци, познати по целия свят в една или друга сфера.

***

Когато се насладите на първа част, : КОЛУМБИЯ – TERRA INCOGNITA

Ето продължението: КОЛУМБИЯ – ЗАГАДЪЧНА И НЕПОЗНАТА

***

Всеки от нас е чувал поне няколко от тези имена покорили своя свят по един или друг начин и оставили или оставящи трайна следа.

Заминавам за Колумбия, когато корона вируса все още е само загадка, подозрение, когато случаите се броят на пръстите на едната ръка и в Колумбия има регистриран само един заразен.

Все още сме безгрижни, че това е само нещо временно, неясно и все пак опасно, затова и слагаме маски от време на време.


Богота ни приветства по тъмно и за пръв път попадам на летище, където нямат достатъчно местна валута за обмяна!

Отмаряме в хотела и сме готови да се сблъскаме с една нова култура, с нещо различно или не. Хотелът се оказва в квартал с архитектура, която ме кара да се чувствам в Холандия.

Богота
Богота

Целият град е наситен с постройки от червени тухли, които явно са характерни за колумбийската архитектура.

Високи блокове украсяват отвесните хълмове.

Стоят като гиганти, забити в скали.

На излизане от града виждаме и неизменните квартали на бедните, част от които обаче са изпъстрени в запомнящи се цветове.

Дали красотата ще спаси света?

Пъстрата Богота
Пъстрата Богота

Отправяме се към колумбийската забележителност, която над 90% от местното население обявява за номер едно в страната – Подземната катедрала, построена в някогашна солна мина край град Сипакира.

Навремето миньорите са се молили пред малки олтари всеки ден преди да влязат в мините, които са били изключително опасни.

На входа на мината се минава под светлинна украса, която редува знамената по света и точно когато я наближаваме ни огрява българското знаме!

Въодушевени пристъпваме навътре и разглеждаме стъпка по стъпка безкрайните коридори, като начало с 14 малки параклиса, изобразяващи именно пътя на кръста с 14-те етапа, от Гетсиманската градина до полагането на Исус Христос в гроба. 

Самата катедрала може да побере 8400 души и се намира в края на коридори и лабиринти.

Кръстът в дъното на катедралата е огромен и макар да изглежда изпъкнал, когато се озовете до него разбирате, че е издълбан!

Отново в Сипакира из параклисите на подземната катедрала
Отново в Сипакира из параклисите на подземната катедрала

Следващата ни спирка ни впечатлява не по-малко, но по свой начин – глинената къща във Виля де Лейва, създадена от местния архитект Октавио Мендоса само от глина.

Не са използвани никакви други материали.

Първоначално той е имал намерение да живее в нея. Но след 15 години строеж в крайна сметка е превърната в музей. Чувствам се в къща, конструирана от Гауди или пък строена като за сем. Флинтстоун.

След това поредно колумбийско чудо се озоваваме в центъра на самата Виля де Лейва, където се намира и най-големия площад в Колумбия.

Градчето е прекрасно за кратка разходка и отмора след толкова впечатления, включващи и порцеланови изображения за Деня на мъртвите, с човешки ръст.

Следващият ден започва с обиколка на част от Богота.

В автобусите хората ни гледа с интерес и дори възрастен човек ни прави място за сядане, което разбира се отказваме, но се чувстваме сякаш сме на гости при много мили хора.

Разглеждаме и града препълнен с хора и графити. Притичваме из музея на златото и музея на Ботеро, защото се оказва, че от следващия ден ще затварят повечето туристически обекти, заради настъпващия вирус.

Разглеждаме центъра и различни туристически забележителности. Похапваме и от характерното ядене, което е като супа с картофи, месо, царевица. 

И спираме на най-интересното място: следва продължение.

Разгледайте всички снимките в нашата галерия, тук:

ГАЛЕРИЯ

КОЛУМБИЯ – Terra incognita

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения