сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

АХИЛИОН И ПУШАЧИТЕ

ДАРИНА ВАНКОВА

Вилата се издигаше като самотна бяла птица над парка, галеше окото с класическите си пропорции и излъчваше изисканата простота на добрия вкус.

***

Поредицата е с няколко епизода, ако искате да прочетете цялата, последователността е:

Начало: Корфу за мързеливци

Епизод първи: Островът Корфу или колко е трудно да живееш на кръстопът

Епизод втори: Плаж и жертвоприношение

???Тук си, читателю! Трети: Ахилион и пушачите

Последен: Столицата или колко е хубаво да живееш на кръстопът

***

Австрийската императрица Елизабет, или Сиси, не беше моята любима героиня. Повечето хора си спомнят красивата девойка от едноименния филм и вярват в приказката за нещастната принцеса, задъхваща се в оковите на строгия имперски етикет, влюбена във Франц Йозеф, но горда и свободолюбива.

Според мен, тя е била разглезена и емоционално нестабилна, невротична и дори безотговорна към съпруга си жена. Обсебена от поддържането на външния си вид, от ездата и пътешествията, тя очевидно е пренебрегвала задълженията си на императрица. Една принцеса Даяна на 19 век, тя все пак е била по-интелигентна и с доста повече усет към очарованието на природата и произведенията на изкуството.

Така или иначе, нейната личност е символ на един отминал свят, който с целия си романтичен ореол е загинал безславно и грозно в Първата световна война.

Ахилион е едно от останалите доказателства за стремежа на Елизабет да сътвори действителността около себе си така, както е мечтала.

  • Съчетание на море и планина;
  • На изкусно култивирана природа;
  • На изящно подредени статуи на древногръцки герои и митични същества;
  • Дворецът с право е заслужил славата си на една от най-елегантните вили на Средиземноморието.
Ахилион, дворецът
Ахилион, дворецът

Елизабет е била страстна пушачка, пушела много и от дълги години. Като всеки пушач, тя се притеснявала от околните и поръчала да изработят огромен пепелник, който да побира фасовете така, че да не могат да бъдат видени от посетителите.

Този пепелник, който сега е поставен до леглото й, ми се стори най-трогателния предмет в Ахилион.

Стаята с пепелника, принцеса Сиси
Стаята с пепелника, принцеса Сиси

Разхождах се по алеите на парка, снимах, като всички останали, статуите и великолепните гледки наоколо и се опитвах да почувствам духа на романтичната героиня от филмите и от портретите във виенските музеи.

Паркът Ахилион
Паркът Ахилион

Внезапно усетих нещо много различно – самотата на една жена на средна възраст, построила идеален дом и не намерила щастие в него. Сигурно е пушила своите цигари, бродила е под кипарисите и е гледала към морето, питайки се дали Франц Йозеф и тази година ще пропусна да я посети.

Всъщност, той никога не идва в Ахилион. Изглежда, не е достатъчно да си елегантна, начетена и известна, за да накараш съпруга си да дойде при теб.

Статуята на Ахил
Статуята на Ахил

В Ахилион не се пуши, дори в парка.

Излязох извън оградата и запалих цигара.

В чест на Сиси.

Следва продължение: четвърти разказ и край на поредицата за остров Корфу…

ГАЛЕРИЯ

АХИЛИОН И ПУШАЧИТЕ

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения