сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Крит (Ираклион) – Гърция

Славяна Янева

Ако сте изпуснали пътепис от поредицата или искате хронологично да прочетете всички:

Част 1 Атина – Пирея – пълен напред!

Част 2 На кораба

Част 3 Милос първа спирка

Част 4 Миконос втора спирка

Част 5 Кушадъсъ /Турция/ Ефес

Част 6 Крит /Ираклион/ <<читателю, тук си!

Част 7 Родос /Гърция/

Част 8 Санторини /Гърция/

Част 9 Атина – връщане

От Крит започва амбициозният план на майка ми: да посетим всичко, което е набелязала. В рамките на деня.

Край на лежерно размотаване, което така обичам…

Май това ни беше единственото „човешко“ акостиране. По класически мостик директно на пристана.

Напред, към остров Крит
Напред, към остров Крит

Ираклион е главният град на остров Крит, който за разлика от повечето големи гръцки градове датира не от античността, а от IХ в. и е основан не от гърци, а от сарацини, които емирът на Кордоба прокудил от Андалусия.

Остров на кръстопът.

Кой ли не е минал от тук и не го е завоювал? !С важно за Средиземноморието местоположение. Отдалечен е на 110 км от Европа, 175 км от Азия и 300 км от Африка.

Днес е най-големият гръцки остров с площ от 8336 км², и пети по големина в Средиземно море, най-южната точка на Гърция. Населението му е около 600 000 души.

И люлка на човечеството за Европа. Минойската цивилизация (2600 – 1400 пр. Хр.), зародила се и развила се на Крит, е считана за една от първите големи европейски цивилизации. Нейните паметници и днес могат да бъдат видени в археологическите обекти Кносос, Петрас, Русолакос, Фестос, Гортина и др.

През Средновековието островът е част от Венецианската република. Крепостни стени и сгради, построени по времето на владичеството на тази средиземноморска държава, днес са запазени в градовете Ираклион, Сития, Ханя, Ретимно.

Крит е бил владение на византийци, араби, венецианци, турци, египтяни, гърци и тази смес от културни влияния е създала уникална културна атмосфера – има места, които напомнят за Италия, други за Мала Азия, трети са си типично гръцки.

Не мога да не отбележа и планината Лефка Ори с най-висок връх Ида или Псилорити – 2456 м, който е естествено  най-високата точка на острова. Критските планини са част от Динарската планинска система, която започва от Словения и минава през цялата западна част на Балканския полуостров. Споменавам Лефка – не само защото е изпълнена с легенди, но си представете средиземноморски тропически климат и възможност за борд. Само трасирам пътя от ските направо в морето…

Още от кораба се записахме за всички екскурзии. И този път бяхме с пълния състав на нашите приятели – американското семейство.

Ираклион (Heraklion) е град с дълга и наситена със събития и обсади съдба. Бил е превземан, разрушаван и построяван многократно. Историята е оставила своя белег върху града.

С „екстравагантен“ екскурзовод направихме разходка из старинната част на града. Спирахме, разглеждахме. Наслояване на култури, всяка от които е оставила свой отпечатък. Различните етноси не са рушили, а са съхранявали и са надграждали своята идентичност в архитектурата… Дори турците.

Една от най-големите забележителности на Ираклион е Археологическият музей.

Ако разполагате с време е задължителна спирка. Освен това вътре е с климатик.

В неговите 20 зали е изложена най-голямата колекция от минойско изкуство в света, допълнена от шедьоври от дорийския, класическия и гръко-римския период.

Тук може да се види прочутия Диск от Фестос, чиито знаци наподобяват писменост – още не е разгадана. Не му отстъпват по слава фигурката на Богинята със змиите, ритонът с формата на глава на бик, фреските, пренесени тук от двореца в Кносос, безброй съкровища.

На около 6 км. от града се намира най-голямата забележителност на остров Крит – дворецът Кносос, свързан с легендите за Дедал и Икар и за лабиринта на Минотавъра. Но за да стигнеш до там е приключение – трябва да се щурмуват рейсчета и да успееш да се качиш сред напираща тълпа туристи. Ние избрахме по-цивилизования вариант от пристанището да ни чака автобусче, което спираше по съответните дестинации. Така си съкращаваш ценно време, но и се съобразяваш с още 30 души.

Кносос е отлична туристическа дестинация, съобразена с огромния поток от цял свят: всичко – от въжетата, по които следваш историята на цивилизацията, до двореца – с уникалните фрески.

Прехласнахме се. И двете бяхме силно впечатлени от ярките багри, изяществото на декорациите в реставрираните сгради. От красотата на древните му жители. Атлетични и одухотворени.

Малко запазени скици, Кносос
Малко запазени скици, Кносос

Бяхме международна група и силно се изненадахме от тъпите въпроси, които задаваха туристите. Да пропътуваш хиляди километри и нищо да не прочетеш за люлката на европейската цивилизация, меко казано непростимо. Е, ние блеснахме с някой и друго отговор на питанията на екскурзовода и явно като знаещи ни остави да се оправяме сами.

Ура, свобода!

Разхождахме се из руините и си представяхме какво е било. Но жегата беше непоносима. Добре, че има и модерни тоалетни и вездесъщия пазар със заведенийца пред музея.

Следващата ни спирка беше автентична, фамилна, работилница за сувенири. Разведоха ни из производство и завършихме с посещение в красив магазин, където можеш да си купиш не кичозни нещица. Разказаха ни много подробно за чашата на Питагор.

Той е родом от Самос – друг остров, но ние именно на Крит „открихме“ този уникален бокал…

Схема на чашата на Питагор
Схема на чашата на Питагор

По-скоро с мъдростта, която има в посланието и хитринката й – „Да имаш мярка в пиенето“. Защото, когато човек е пиян – хиляди пословици има на тази тема във всички езици – „От пияния и лудият бяга“, например. Да не става за резил. Онагледил учението си с изобретението ЧАША, Питагор изгражда цяла философия, която насърчава справедливостта и наказва алчността.

Простичко обяснено, като всичко гениално: това не е нищо друго, освен съд, който се изпразва напълно, ако се опитате да запълните повече от определено ниво, което е маркирано.

(Снимка на схемата, която намерих в Интернет и искам да илюстрирам идеята). Общо взето математика. ?

А за Питагор – математик, философ, –  гений, – обобщено /между другото е бил за равноправието на половете преди 2600 години../ прочетете!

Не е достатъчен споменът за теоремата му в началното училище в час по математика J

Самият той е бил пътешественик и е имал необикновен живот, изпълнен с предизвикателства и приключения.

Негативите на организираните екскурзии е да посетиш и задължително място, с комерсиална цел – работилница на сувенири… Но пък кога щях да разбера за технологията на изработка и за пръв път да науча за тази знаменита чаша. И да подпомогнеш местните занаяти.

Удивително е, че майка ми, няколко години по-късно среща абсолютно същата часа в Перу, в Империята на Инките. С разлика хиляди години. Все пак Инка културата е средните векове, докато Питагор е живял много преди Христа… За нея може да прочетете в пътеписите й тук>>https://travelexperienceadventures.com/za-nas/avtori/maria-radeva/

Истинска загадка е, как независимо една от друга две съвършено различни цивилизации с огромна разлика във времевата парадигма стигат, на два континента в северното и в южното полушарие да стигнат до едно и също откритие. Но перуанци са абсолютно убедени, че това е инка чаша. А може някой грък с конквистадорите да е донесъл „хитринката“? Едва ли? Интересно съвпадение, не ви ли се струва?!

Изящен елемент, от стенопис
Изящен елемент, от стенопис

„Ракчи. Град от Инка империята. От древното селище влизаш в живописно селце и с традиционно квадратен, типичен латино “arma” площад е в непосредствена близост до култовия комплекс. Със задължителните катедрала и пазар, където могат да се купят керамика местно производство и уникалната инка чаша! От бързане не можах да си купя и дори да я снимам. Но подозрително ми заприлича на чашата на Питагор от Самос. Същият принцип! Разликата: при елинската течността се налива отгоре, при инка чашата отдолу – която и в двата случая мистериозно изчезва. Много голяма загадка ми се стори тази “еднаквост” в изобретението – едната години преди Христа, другата от 1400 г., на две противоположни полукълба.“

Жалко, че разполагахме само с ден за този уникален остров.

Но ще се върна пак някой ден, само да мине пандемията. Може и на почивка. Има чартъри цяло лято. Имаше. Май ги възстановиха отново 21 г.

И така, убити от жегата, с омотани шалове, шапки, кърпи по главите се качихме на палубата да ни „отвее“ бризът и с пълен напред към следващото приключение.

Край на поредната част. Всички снимки може да разгледате в галерията.

Очаквайте:

✔Родос и

✔Санторини ❤

ГАЛЕРИЯ

Крит (Ираклион) – Гърция

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения