сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Миконос (Гърция)

Славяна Янева

остров номер едно

Ако сте изпуснали пътепис от поредицата или искате хронологично да прочетете всички:

Част 1 Атина – Пирея – пълен напред!

Част 2 На кораба

Част 3 Милос първа спирка <<читателю, тук си!

Част 4 Миконос втора спирка

Част 5 Кушадъсъ /Турция/ Ефес

Част 6 Крит /Ираклион/

Част 7 Родос /Гърция/

Част 8 Санторини /Гърция/

Част 9 Атина – връщане

Първото ни дебаркиране е Миконос, разположен на север в Егейско море, част от групата на Цикладските острови. След като изслушахме инструктажа, решихме, че няма да се включваме в екскурзия, а просто ще се потопим в живота…

В пристанището не могат да акостират големи кораби и бяхме извозени с моторници. За дните на посещение по островите се возихме на всички възможни плавателни съдове, само на воден самолет не сме били… Емоцията е на макс! Миконос – носи му се слава, че тук се намират най-красивите плажове на Гърция. Дори не стигнахме до тях, оставихме ги за друг път, с „яхтата“.

Може би ще е любопитно да кажа, че по плажовете си дават среща големи компании с различни двойки, тройки, от цял свят. Като се започне от хаус партита на тийнове, през класическите нудисти: каквито предпочитания са ви на сърце.

И така – попаднахме сред традиционните бели къщи, куполообразни, на един или два етажа. Тръгнахме по тесни улички, боядисани в бяло и синьо. Няма да намерите по-красиво и уютно място от Миконос! Никакви коли. Пешеходна зона. През летния сезон колите са забранени. Като се замислиш – как да мине по тези тесни улички кола?!

Има изобилие от скутери, но и те не влизат в централната част на града.

Безупречен вкус навсякъде – бяло, синьо, по изключение бежово. Дори сокаците са боядисани в бяло. Прекрасни заведения: кафенета, кафетарии, рибни ресторанти, барове. До дискотеките не стигнахме, отплавахме.

Пристанището ни приюти – подобие на плаваща Венеция – разлято като дъга по брега и същевременно кокетно малко. Древни колони, забодени тук там. Луксозни яхти мирно се люшкат по плахите вълни. Морето като на тепсия. Това е „Малката Венеция“ – най-живописна част от града, пъстроцветните сгради са надвиснали над морето.Казват, че на Миконос има 365 църкви – по една за всеки ден от годината. Най- известната от тях е „Парапортиани“, която представлява съвкупност от пет по-малки църкви. Останалите забележителности на Миконос, които не трябва да пропускате са: археологическият, морският, фолклорният и етнографски музеи, къщата на Лена, художествената галерия – всичко, абсолютно всичко, решихме да си го съкратим и се отдадохме на лежерна и непринудена разходка, без цел и посока.  

Да, снобски остров. През годините, дори за ден-два тук са гостували Клаудия Кардинале, Жан Пол Готие, Жаклин Кенеди-Онасис, Тед Търнър и Джейн Фонда, модният ас Валентино. От по-новото поколение: Леонардо Ди Каприо, Никол Шерцингер, Адриана Лима, Джерард Бътлър, Брус Уилис и много други…  

Богати хора от цял свят си купуват къщи или отсядат в бутиковите хотели, издълбани в скалите, превземащи непосредствено морето, с тераси с малки басейнчета тип джакузи… Още със слизането си разбрахме, че красивите миниатюрни и на вид скромни, семпли къщички са сериозни цифри. От тук нататък – от остров на остров цените ще растат – всеки път ще се шокираме, като ни кажат, че тук е най-скъпият кв.м. 6500 евро… После се оказва, че в Санторини е още по-скъпо. Като че ли всеки гръцки остров има претенции да е най-скъп.

По бутиците ще ги познаете. Майка ми реши, че тук ще се пазарим. Влязохме в магазин на Louis Vuitton с амбицията да излезем с по две чанти. Вратата ни отвори расов афроамериканец с ръст поне 1,90 – широки плещи, черен костюм, искряща бяла риза и папийонка. Вътре поне 15 грС. Не си купихме… Цените са непоклатими. Е, знаехме, че разположен в лазурните води на Егейско море, Миконос привлича всяка година най-известните и платежоспособни хора на планетата. Но не предполагахме, че ще видим всички възможни световни марки по тези селски калдъръми…

Още от кораба зърнахме вятърните мелници. Следващата ни спирка беше сред тях. Гледката е незабравима: тъмно синьо море, светло синьо небе без облаче, бели мелници върху червеникава земя и скали.

Старинните вятърни мелници, превърнали се във визитна картичка на Миконос. Някога основната част от поминъка е била производството на зърно, специално на пшеница. И днес, въпреки че Миконос вероятно е най-известен със своя нощен живот (и силни ветрове), някои от древните мелници все още съществуват като свидетелство за богатото минало. Остров Миконос се намира на важен търговски път и ветровитото му време е идеално за службата на вятърни мелници. Те са построени от венецианците през 16-ти век. И са работили до 20-ти век.

Според легендите Миконос е кръстен в чест на внука на бог Аполон. Разбира се гръцката митология, оставила отпечатъци, ще срещнете на всякъде около вас. Целият остров е  национален музей. Ако разполагате с повече време, ще видите останки от светилище на Аполон, храм на Артемида, храм на Хера. Обобщено: много камънаци. И като добавим и жегата, решихме да пием нещо разхлаждащо.

Разочароващо: не можахме да срещнем пеликана Петрос. Той е символ и талисман на острова. Бил е спасен от местните рибари след буря. Цели три броя пеликани, които казват, се разхождат свободно из уличките на Миконос и можете да се снимате с тях. Но пеликаните, явно изтощени от туристическите набези, се бяха скрили незнайно къде.

Според мен отдавна са се споминали, но аз съм известна с черното си чувство за хумор. Наблегнах на котките. Те са ми слабост.

Всички снимки може да разгледате в галерията

ГАЛЕРИЯ

Миконос (Гърция)

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения