TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Мадейра

Мария Радева

Типично по рачешки при мен нещата не идват отведнъж. Идеята да посетя остров Мадейра е поне от 6 години. Дори един път капарирах, но се оказа, че няма желаещи и ми върнаха парите. И най-сетне с препоръка от две приятелки, с които се запознах в Перу от Варна и Бургас, ми препоръчаха Валери Гайдаров /за него може да прочетете при препоръчани фирми/. Той е франкофон и организира пътувания основно за французи. В България и на някои места по света. Препоръчвам горещо. Ние бяхме първата група, която той направи смесена. До момента отделно е правил групи за българи и за французи. Така се оформихме страхотна компания: четирима българи и петима французи. Трима от нас говорехме езика и стана чудесна спойка. Никой никого не познаваше, но имахме обща идея и приключенски дух. Разделихме се приятели, с впечатления от една прекрасно пътуване, пълно с емоции и предизвикателства, споделени трудни мигове от преодолени препятствия и вкусна кухня, щедро полята с португалски вина.

1 2

С този пусти COVID-19 разбъркването на чартърите и основните линии на големи превозвачи достигането до острова сигурно ще стане още по-трудно. За разлика от централна Европа, където има линии или поне по-кратки смени на полети до острова, за нас българите, е цяло приключение стигането и преодоляването на иначе незначителнoто в световен мащаб разстояние от 5500 км. /София – Фуншал/

2

Нямаме директен полет до Лисабон. Но открих от приятели, които всяка година почиват на острова, маршрут през Виена – през летния сезон на отпуските има три пъти седмично директни чартъри до „столицата“ Фуншал. Друг начин да стигнете е чрез круизен кораб с един ден престой, но моята цел беше туристически митарства. И обикаляне на острова, аз така я разбирам почивката. Да е активна.

3

Мадейра се намира на около 950 км южно от Лисабон, 483 км западно от Казабланка, Мароко.
Със субтропичен климат, затоплян от Гълфстрийм, това вулканично изригване край брега на Африка, е плаващата градина на Португалия.

4

Най-добро време да посетиш Мадейра, когато гроздоберът е в разгара си, е в средата на септември при провеждането 3-дневния винен фестивал  Festa do Vinho Madeira. Така пише в туристическите справочници, аз го посетих в края на септември и началото на октомври и също попаднах на местен празник, от който бях поразена. Такава богата украса от хиляди цветя, които растат в непосредствена близост до къщите… И странното бе, че оставаха свежи дълго време. Останах с впечатление, че винаги ще присъстваш на празник в този гостоприемен остров. Ту на цветята, ту някой религиозен, ту на виното…

5
  • Откриването на острова става през 1418-1420 година от португалския моряк Жеан Гонсалвиш Зарку. Инициирано от Анри Мореплавателя, който слага начало на златното време за Португалия. Откриването на острова се смята се за едно от първите открития на века от плеадата на Великите географски постижения.
  • После Мадейра била „приятелски“ окупирана от Великобритания по време на неполеновите войни от 1807 до към 1814 г.
  • По-късно върната на Португалия. Днес тя е автономия със собствен парламент.
6

Португалският мореплавател Жуау Гонсалвеш Зарку е откривателят на острова. Изхвърлен на скалистия бряг от силна буря, когато корабът му се разбива. Той става първият доживотен губернатор на острова. Много е тачен. След него всички останали губернатори са потомствени. Фактически Мадейра става отправен остров за път към големите португалски колонии. Занимателното в историята на откриването е, че се случва убийство на острова и Зарку решава, че са местни хора. Такива няма на острова, той е безлюден. И нарежда да се подпали. Така изгаря уникалната флора и фауна.

7

Това е остров на водата. Тук е последното БЕЗПЛАТНО зареждане на прясна вода на път към новите земи. До ден днешен е така, всички акостирали кораби получават безплатно вода. На острова не се спирали робовладелчески кораби и няма цветнокожо население. Основно са португалци. Дребнички и много работливи.

8

Мадейра е „открита“ отново от облечените в зимни дрехи британци през ХІХ век, когато става място за техните ваканции. Верността на англичаните е почти легендарна, толкова били завладени от пищните отвесни пейзажи, дивите терени, терасирани и обработвани от любезни хора; от тъмното, сладко вино – и „дните на вечния юни“. Любим курорт на Уилям Чърчил, който е отсядал тук не едно лято. Открояващият се хотел „Рейдс Палас“е безспорната кралица на Фуншал, главният град на Мадейра – построен, за да отговори на потребностите от подслоняване на гостуващи аристократи от откриването му през 1891 г. насам. Джордж Бърнард Шоу и безброй други видни знаменитости са превърнали този вековен хотел в предпочитан подслон. Хотелският ресторант с френска кухня „Фавните“ (Les Faunes) е смятан за един от най-добрите на острова, а чаят в късния следобед – като повечето неща в тази  вила – е нещо като островна институция.

9

По отношение на кулинарията тук има няколко ресторанта със звезди на Michelin. И естествено като обкръжен от Атлантическия океан – прясната риба е на почит. За деликатеси се смятат рибата папагал, черна и бяла змиорка – дълга до 2-3 метра, риба меч, риба тон, без да броим мидите, мекотелите, видовете ракообразни  – където е тяхното царство…

10

Един лъкатушен път към живописните вътрешни части, Сера де Агуа, е трилър на вкопчените до пребледняване пръсти, с отплащащи се изгледи на Пико Руиво1883-метровият най-висок връх на Мадейра.

11

Високо на един нос, който се извисява над обширната панорама на пристанищния град и скалистите, злачни планини отвъд него, Рейд е загънат в декар след декар добре гледани градини, буйство на цветя, палми и райски птици. Последните не видях….
Освен традиционен остров за почивка на зиморничавите богати британци, другите нашественици са французите, които обаче реално са допринесли за развитие на острова.

13

Наполеон Бонапарт възстановява опожарения остров. Засажданията са основно тропически: захарна тръстика, евкалиптови дървета от Австралия и пренесените от ветровете семена. Благоприятната богата вулканична почва и мекият целогодишен климат на вечна пролет, топло лято допринасят за буйната растителност. Тук температурите през цялата година са 24-26 градуса. Вечер става по-хладно.

14

Наричат го островът на цветята. През цялата година може да се видят приказни, огромни, ярки цветя. В сравнение с образците им в Европа са гигантски… А пролетта е царството на орхидеите. Цели склонове са обсипани с прекрасните им цветове.

15

Впечатляващи върхове и кръстосана мрежа от маркирани пешеходни пътеки насърчават набезите към зелените околности. Отдавнашни любими туристически маршрути следват дългите levadas – изградена от човека мрежа от напоителни канали, които пренасят вода от планинските върхове през фермите до полята и градовете по-долу. Островът с размери 58 на 22 км (70% е национален парк) събира на своя хаотичен терен повече, отколкото много области, които са пет пъти по-големи от него.

18

Освен „тузарски“ супер луксозен курорт – на първа линия са разположени 5 звездните хотели, много туристи идват тук, за да съчетаят активни туристически походи по неравна местност и релакс край импровизираните, чисти и отлично поддържани басейни с океанска вода.  Млади и стари нарамват раници и тръгват покрай отлично организираните, но трудни маршрути. Екологията и приятелското отношение към природата е на първо място: всеки боклук се носи с туриста до населеното място. Дори фасовете се прибират.

Богат откъм флора, беден откъм животински свят. На острова основно живеят гущери. Може би тук е тяхното царство. Има информационни табели с изброени цветя, птици, но видях само първите. Имало е зайци – те са били напаст и са организирани акции по унищожаването им. Голямото предимство е, че няма змии и насекоми. А автентичните старинни къщички от 15 век се вписват в живописния пейзаж. Красотата е навсякъде!

ГАЛЕРИЯ

Мадейра

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения