сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Магнетичната Странджа, Беглик Таш

Мария Радева

За мене Странджа е откритие. Никога не бях ходила в тази красива и все още дива планина. Скрила в зелените си дебри тайни от далечни епохи и приютила красиви цветя-омайничета.

Първият ми разказ е за

Тракийския комплекс Беглик Таш.

Но преди да започна, да уточня едно понятия.

Сравнително скоро научих, преди 5-6 години, за „Долмен“ или „змейова дупка“ – много често ще използвам този термин в пътеписите за Странджа.

И така „Долмените (на бретонски: taol maen — каменна маса) са мегалитни съоръжения – огромни камъни, изградени от няколко положени отвесно плочи, които образуват камера и са покрити с друга плоча. Названието произлиза от външния вид на обичайните за Европа конструкции — повдигната на каменни опори плоча, напомняща маса.

Те са по нашите земи от пра исторически времена. Свързани са с религиозните вярвания и ритуали на древните хора и много често са използвани за погребения. Могат да се видят в Европа, Азия, Африка, главно в крайморските области. Датирани са към бронзовата и към ранната желязна епоха. На мене много ми харесва народното название, което сме им дали „змейова дупка“, защото може би са от времето на Драконите?!

Споделям размисли и снимки на ритуалните камъни.

От ежегодния ни лагер на Приморско предложих на приятелки да отидем до Беглик Таш. Само бях чувала за това митично място. Те бяха ходили, но решиха да споделят разходката. Благодарна съм им, защото всеки знаеше по нещо и така приключението и споделянето на впечатления беше взаимно обогатяващо.

1 Не далеч от златния плаж на Приморско

Само на няколко километра от златистия плаж на Перла

– защото така разрушиха тази резиденция?! Се намира Беглик Таш. Но откъм плажа с кола не може да се стигне.

2 Красиво съчетание на море и гора

Покрай северния плаж на Приморско, после през поста на резиденция Перла и навътре по асфалтиран се стига до черен път. Някъде 3 км. После обаче по черния път, който е около 1,4 км, някои коли спират, а пътниците продължават пеша. Силно е изкопан от дъждове. Но ние бавно и славно минахме, паркирах. Има бариера и надпис: Тракийско скално светилище „Беглик таш“. Любезни служителки те посрещат – 4 лева е входът, поне толкова беше миналата година – 2019 г. И заедно с билета ти връчват описание на това, което ти предстои да видиш…

Но моите приятели знаеха много повече от представеното в брошурата. Та Беглик Таш е култово тракийско светилище, може би свързано с Орфеевите чествания. Няма запазени писмени паметници и можем само да гадаем за предназначението им и ритуалите, които са се извършвали.

Пътят минава през гъста гора – широколистна.

Флората в Странджа е уникална – дъб и бук: видове, които само тук се срещат… Ние бяхме в края на септември, а лятото сякаш беше в разгара си. Нямаше нито едно жълто листо да напомня за идващите шарки на есента.

Гъста растителност обгражда и самите камъни. На пръв поглед хаотично разхвърляни. Но като се загледа човек…

Като народ имаме уникалният шанс да се съхрани непокътнато, защото е обрасло и не се вижда.  Факт е, че едни 30-40 години е било на територията на забранена зона – ловна резиденция на Тодор Живков и не е имало достъп. Така неочаквано при разкопки в околността през 2002-2004 г. археолози при Бургаския Археологически музей се натъкват на фрагменти от керамика, каменни сечива и римски бронзови монети.

3 Свещена площадка

Смята се, че самото селище е започнало дейността си 15 век преди Христа /други учени казват 12 век преди Христа/ …. Чак не му се вярва на човек, как са били подредени от тогавашните хора тези огромни късове скали…. Едно от предположенията е, че траките са използвали овалните скали от угасналия вулкан при връх Китка и с малко „до нагласяне“ – додялване и оформяне са построили комплекса. Е, има и други теории за извънземни….. По намерените сечива, съдове, монети се съди, че светилището е било действащо до към 4 век след Христа… Дълъг исторически период.

Доста се спори относно предназначението на светилището. Едно е безспорно: извършвали са се религиозни ритуали, но е било и обсерватория, която е следяла звездите и е отчитала времето.

Мястото е изключително красиво, на най-високата част е от района – 128 м над морското ниво, закътано в гората…. На едноименен нос Беглик Таш. Столетия гъстата растителност го е съхранила неоткриваемо за алчното човешко око…

4 Величествено

Етимологията на името е турско и означава: „беглик“ – данък овце, а „таш“: скала. Някога през турско робство на поляната пред основния комплекс пастирите от околността и по специално от с. Ченгер, което е в близост до мястото, са предавали данък под формата на стада. От там и произхожда името: овчи данък при скалата.

Днес в туристическите дипляни е модерно да се нарича българският Стоунхендж, защото има астрономически часовник, макар че е по-древно от английския аналог….. и трябва да е обратното…

18 Част от обсерваторията

Входът на светилището е от югозапад. Той определя главната ос: изток-запад.

По скална пътека се стига до каменно „брачно ложе”.  Главата е ориентирана на изток, защото има изваяна възглавница. Предполага се, че тук жрецът и жрицата са представяли ритуално връзката между Бога Слънце и Богинята Майка.

Два жертвени камъка ограждат ложето. В тях има издълбани дълбоки вани, свързани с улеи за преливане на ритуалните течности: вино, мляко, зехтин, дъждовна вода. Има място за дарове: обичайно плодове, рядко животни.

4 Ложето

Следва каменен трон, от него тракийският Цар – Жрец е ръководел церемонията. Проследявам изсечени дълбоки улеи и кръстосващи се линии, събиращи се в голяма четириъгълна „шарапана” – в нея се е събирала дъждовна вода, необходима за ритуалите. Източната част на кръга се заема от три големи заоблени камъка. На върха на най-високия от тях е изсечена „божествена стъпка” с дължина 0,6 м и ширина 0,34 м. Същата „божествена стъпка” откриваме в срещуположната южна точка, в подножието на скалната тераса. Божествените стъпки маркират най-вътрешното свещено пространство, определено само за посветените да участват в мистериите. Те са на Бога Слънце.

16 Посеченият камък

Централната площадка на светилището е най-добре проучена. Тя е леко издигната над околния терен и в нея са разположени в кръг с диаметър 56 м скални елементи, които са служили за извършване на ритуали. Те са запазили естествения си характер, но са преместени и дооформени от човешка ръка с характерни сакрални символи и знаци.

Следва Свещена Площадка – скална скулптура, с изобразени фалически символи на мъжкото и женското начало.

На малък камък е стъпката на Богинята Майка.

17 Утроба...дали

Много ме впечатли Апостол Таш – гигантски къс скала, оформен като обърнато сърце, той е стъпил върху източния край на ритуалната площадка, но е отделен от нея с дълбок канал.

В основата е издълбан дъговиден отвор, през който посветените преминават от земния към подземния свят. От владението на Бога Слънце към царството на Богинята Майка.

6 Обърнато сърце

След тях е долменът „Свещената пещера“ – мегалитен къс скала с две основи и плоча отгоре. Символизира утробата на Богинята Майка – Земята и в него се извършва тайнството на раждането на Героя – Който е Цар и Жрец, призван да извърши подвизи. След ритуала „раждане“, озарен от изгрева, Героят се явявал под Арката на Апостол Таш и е посрещан от множество поклонници.

7 Сърцето много ме развълнува

Стигаме до астрономически часовник, направен от 16 плоски кръгли камъни и огромен долмен, представящ „свещената пещера” и „лабиринт” – път на изпитанието. Заради него е кръстен българският Стоунхендж.

Останали са 7 , които стоят в първоначалния си вид, опрени една в друга под наклон. Вероятно, земетресение в близкото минало е предизвикало пропадането на първата плоча и е повлякъл останалите като ефект на доминото…

Но това е велико, да можеш да отброяваш времето и да имаш представа за пространството.

5 Отново в тунел

Лабиринтът е система от скални коридори, през които „непросветените“ преминават в стремеж към духовна инициация. Желаещите били посветени пред избор, които определял духовните им търсения. Има тясна цепнатина „Царството на Хадес“ в която избраните се спускали като върховно изпитание. Така повтаряли подвига на Орфей, който според легендата слязъл в Подземния свят, но с помощта на Боговете успял да се завърне.

И накрая, къщата на Оракула – останки от жреческо жилище от най-късния период на светилището: 4 в. след Христа. По това време духовният център се преместил на север, в залива „Св. Параскева“, където е построеният манастир, култ към Богинята Майка преминава в почит към светицата Параскева, покровителка на родилките.

Много интересно място, действително магическо.

Провокира нашето въображения на съвременните хора и ни навява мисли, че не сме сами във Вселената, че много преди нас и след нас ще има интелект.

9 Кой ще мине през процепа

Снимките ми не са с претенции, че вярно съм открила елементите от пъзела, наречен тракийско скално светилище Беглик Таш. Но съм щастлива, че се докоснах до непреходното и духовното на Битието, наречено разумен живот.

ГАЛЕРИЯ

Магнетичната Странджа, Беглик Таш

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения