TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Историята на съвременен меценат и неговата сбъдната мечта

Мария Радева

Градините на Фуншал – Тропическата: Jardim Tropical Monte Palace

/Втора част/

***

Първа част може да прочетете тук: Градините на Фуншал.

А сега да се потопим в цветното продължение.

***

Перифразирайки постулатът: всички пътища водят до Рим … в случая  „Дворецът Монте“.

Няма как да го подминете.

За историята на съществуването си е сменил няколко собственика. В момента се обитава от Фонд Берардо – организацията, която се грижи и стопанисва парка.

Построен през 18 века, палатът по-скоро прилича на крайградска резиденция, в която се намира музей, но лично аз реших да отделя цялото си време на тропическия рай.

Всеки собственик е допринесъл към растителния разкош наоколо. Но последният владетел бизнесменът Жозе Берардо е създателят тази градина, което се случва в края на 80-те на 20 век.

Така стигаме до 1987 г., когато гореспоменатата финансова институция продава хотел Monte Palace на предприемача Хосе Мануел Родригес Берардо.

И възниква “Монте Палас Мадейра”.

Полагат се грижи и се възраждат екзотични растения от далечни страни: цикади и протеи от Южна Африка, азалии от Белгия, вереск от Шотландия. С голямо уважение и по достойнство са представени и заемат своето достойно място местни растения от гората на Мадейра, а именно, “Laurissilva”, като папрати, кедри, лаври, канарски лаври и др.

В съществуващите езера намира пристан рибата „Koi“.

Изградени са и още два водоема с капацитет 300 000 литра вода. Те включват сложна филтрираща система и пречиствател на вода, без използването на химикали, които осигуряват здравословно местообитание за рибите.

Градинските алеи са украсени с блазони, квадратни камъни, прозорци, ниши, пагоди, Буди, фенери от различни части на света и скулптури от камък.

От върха на хълма – на обширна площадка, може да се насладите на пристанището и централната част на Фуншал, да обгърнете с взор паркът, който се е настанил на естествени тераси.

Голямо внимание е отделено на Японската градина.

Цяла стена от нейната северна част е с карамични пана, посветена на японо-португалските отношения.

Забавен фрагмент от Япония са огромните статуите на самураи. Където може да надникне човек между краката им…

Мостчета, терасовидни участъци с типични за Япония растения се обясняват с личносто пристрастие на бащата-основоположник на градината Жосе Бодеро /José Berardo/, разбира се. Който е успял да пресъздаде атмосферата на далечната островна държава.

Не мога да не разкажа за мецената, хвърлил цяло състояние и в крайна сметка създал този Рай:

Хосе Мануел Родригес Берардо.

“Джо”, както още го наричат, е роден на 4 юли 1944 г.

Авантюрист, богаташ и странна личност. Той се смята за  португалски и южноафрикански бизнесмен, инвеститор и колекционер на произведения на изкуството.

Затова никак не е случайна фантастичната колекция на африкански каменни скулптури, която изпраща посетителя в края на своята разходка. Както и богатата геоложка експозиция.

Според португалското списание Exame, богаството му се оценява през 2010 г на около 598 милиона евро, което го прави един от най -богатите хора в Португалия по това време.

Залезът му започва около финансовата криза в Португалия през 2010–2014 г., когато и финансите, и банковата система на републиката се сриват, а той участва в няколко спекулативни сделки, които довеждат до запор и арест на всичките му сметки, на активите на компании му и на него самия.

Да, да – португалското правосъдие не си „поплюва“ дори с богаташите си – днес този меценат е арестуван, сравнително неотдавна през юни 2021 г.

Берардо е заподозрян (статут на аргуидо в португалската правна система) и е арестуван от членове на Polícia Judiciária за предполагаема измама, извършена срещу банката Caixa Geral de Depósitos (CGD) и за редица други финансови машинации.

Берардо е роден в Санта Лузия, Фуншал, Мадейра, Португалия, син на Мануел Берардо Гомес и Ана Родригес.

Джо напуска училище, когато е на 13 години и получава ниско платена работа във винарския сектор на вино Мадейра.

На 18 -годишна възраст емигрира в Южна Африка, където работи в сферата на градинарството и в крайна сметка създава големи търговски предприятия, превръщайки се в края на 20 -ти век в един от най-известните и богати португалски предприемачи.

В Южна Африка той основава компания за добив на злато: Egoli Consolidated Mines Ltd,. По-късно започва и добив на диаманти.

Берардо се завръща в Португалия през 1986 г., където се заема с банково дело и инвестира в тази прекрасна градина. Тя е дело на живота му.

Споделям посланието на създателя на Тропическата градина към посетителите и История на меценатство, ако ти се чете, прочети го до края.

Това е изповед на един богат човек, който споделя с тебе, посетителю, – труда, мечтите си и естетическите си разбирания: „Красотата на природата винаги е била в състояние да ме трогне, да създаде усещане за спокойствие в мен. Именно тази потребност ме накара да повярвам, че в изоставения Монте Палас ще бъде възможно с търпение и постоянство да пресъздам мечтата си, да я засадя и да я гледам как бавно прераства в това, което днес е тропическа градина.

Растенията са събрани от различните континенти, като специално място се отделя на рядката колекция от цикаси от Южна Африка. Само цикадите са добра причина да посетите градината.

Загрижеността за създаването на ботаническа градина в Мадейра, идея, романтична в началото на века, не засенчи присъствието на местната флора. Тук ще срещнете типичните за острова местни растения.

Желанието да направя посещение на Монте Палас Мадейра източник на откритие, ме накара да включа голяма колекция от мозайки в пространството на градината, показваща историята на на това изкуство от 15 -ти век до наши дни. Колекцията е с образователни цели. Специално създаденото крило за историята на португалските крале, чрез което децата и посетителите да научат за някои от най -важните събития в нашата история.

Остава ми само да се надявам, че можеш да споделиш с мен удоволствието, което изпитах при създаването на този парк, днес и твой, и че можеш да откриеш в него същото чувство на спокойствие, което винаги успява да събуди в мен“.

Да, определено противоречива натура, но е инвестирал в красива цветна и благоуханна мечта, която е споделил и подарил в крайна сметка на хората.

Определено ме накара да се замисля този Джо за много неща… И моят личен поглед към самураите и Японската градина.

Със сигурност сте виждали прекрасни фотографии от Централното езеро. То е много популярно сред посетителите и е направено така, че може да се види от почти всяка една точка от градината. Имах късмет, че нямаше посетители. Почти никакви. Да, бях през октомври. Може би през лятото тук е стълпотворение?!

Градината е пълна с потайности. Има тунели, но за съжаление там не може да се влиза. Може да се усамотите в някой беседка, естествено направена в скала, пълно е с невероятни скулптури от известни творци – старинни и съвременни. Да, безупречен вкус има този португалски бизнесмен.

А цветята – те са без коментар, със сигурност ще ви оставят без дъх.

Ето ги розите – такива видове не съм виждала.

Орхидеи – цели склонове са насадени с тях. Падат като потоци вода, спускат се от дървета. Има ги в саксии и свободно растящи. Какво ли чудо ще е в техния сезон?!

Каскади
Каскади

А това дърво е коледна звезда. Така й не можах да го обгърна нито с поглед, нито с обектив. В моя опит на градинар съм уморила не една саксия с това мило растение. Поне 13 са на съвестта ми, като винаги предупреждавам приятели да не ми ги подаряват… В парка – те са свободни, независими и избуяли.

И хиляди други незнайни растения и цветя.

Огромна стена на английския двор.

Спирам да пиша, просто се насладете на моята нескопосана, но искрена галерия. Приятна разходка.

Всички снимки са тук:

ГАЛЕРИЯ

Историята на съвременен меценат и неговата сбъдната мечта

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения