сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

До Острова на лястовицата по време на пандемия

Теодора Ботева

(и много други изненади)

Вярваш или не, но пътуване по време на пандемия се оказа най-добрата ми идея….или просто моят ангел хранител е най-якият.

Та да ви разкажа за едно от тях ?.

Тръгнах за Мексико, не защото исках, а защото се оказа, че едно желано пътуване не се осъществи и може би това ми спаси живота, но това е една друга история, която няма да ви разкажа. И си казахме хайде на гмуркане в Мексико. Разбира се, гордо заявих, била съм там, знам всичко, но май нещата не са каквито си мислих. Това е разликата между организираното пътуване – all inclusive  курортите – и да отидеш, за да се смесиш с местните.

След като прекараш около 15-20 часа път в зависимост от къде минаваш, тръгвайки от София, кацаш в Канкун, хващаш си евтиния автобус за час за Ривиера Мая (отличен по мое мнение) и от там се качваш на ферибот за час и половина…и пристигаш в Козумел или „Осторовът на лястовицата“ според маите. Докато Ривиера Мая и Канкун са сивол на цивилизацията и американизирането, то Козумел е една друга „хава“.

Приличен по големина остров, но с едно населено място….защо питаш ти. Защото  по-голямата част е защитен национален парк. Преди съм била на такъв на юг от Ривиера Мая и са толкова уникални, че нямат и мобилна връзка.

Но обратно на Козумел:

·       Ти си гурме изследовател.

Господи колко е вкусно!

Севиче от каквото искаш, но основно риба и морски дарове и всички са мърдали във водата сутринта, но са се предали на лимона вечерта. /За читателите малко пояснение, б.на редактира: Севиче е ястие от Латинска Америка. Представлява сурова риба или морски дарове – ПРЕСНИ!, мариновани в цитрусов сок и подправки/

Кулинарно пиршество
Кулинарно пиршество

Маргаритаааааа – Си порфавор. Много е добра заедо с мезкала (опушена текила) и коктейлите. На Ривера мая има израз: “don’t be a pussy drink tequila”.

Ами пихме, спомени няма ?.

А безалкохолните – от кокосова вода (от дървото в градината), хорчада (оризова вода), чая ( нещо като спанак и се подслажда с мед) и до мн. други са вълшебни.

Ще се спра на меда, който е бил супер важен за маите и сега за местните. Приготвя се от безжилни пчели (stingless), които за съжаление произвеждат само няколко килограма на година. Също така това е и една от роднините на шоколада (заедно с Еквадор). Тук шоколада си го правиш сам. Аз  си го направих ? сама– какаото расте край тебе, събираш го, печеш, стриваш върху камък, смесваш с мед и каквото душа иска (от люти чушки до алкохол) и ядеш…. и както казваме …ядеш и плачеш.

·       Ти си водолаз.

Ако си –  няма нужда да ти обяснявам.

Голямата част от местата за гмуркане около Cozumel са в рамките на Националния морски парк Cozumel Reefs и по-малка от Мезоамериканската рифова система.

Има дрифт гмуркане, което е мързеливото – влизаш във водата, тя те носи и ти нищо не правиш, супер бързо е и където те изкара течението там излизаш.

И обичайното лутане под водата – сиреч където можеш или инструктора разреши. Обаче има и ксеноте (дупки в сушата със сладка или смесена със солена вода с исторически и религиозни корени, където гмуркането може да е опасно, освен че е много студено).

На брега ще видиш и един от малкото монументи на водолаза в света.

12 Паметник на водолаза
12 Паметник на водолаза
  • Ти си плажен мързеливец.

Това е рай за теб: на повечето плажове ще откриеш и барове за прословутите храни, и питиета, описани по-горе.

Плажове да искаш: дълги са, бели са,  различни са и може и да си сам на плажа ?.

Отбележи си, че ти трябва кола под наем. Островът е голям. И не забравяй да питаш някои местен, иначе ще изпуснеш най-добрите места. Има уникални плажни клубове.

  • Ти си историк или си падаш по исторически монументи.

Ти, човече, си специален и аз ти свалям шапка. Тази жажда за мен е двигател за всичко останало.

Козумел е заселен за първи път от маите през 1-во хилядолетие от н.е. /от Христа/ Смятало се е, че островът е свещен за богинята на Луната на маите и тук са намерени много храмове, посветени на нея.

Испанците пристигнали в Козумел през 16 век и са унищожили местното население на маите, като донесли заедно с тях шарка.

В Козумел има парк, който пресъздава майската култура.

По време на пандемия бяхме само ние там, но целият парк работеше САМО за нас. Научих не само културни и религиозни традиции, а и някои готварски рецепти.   

  • Пирати!

 Ама разбира се, колкото искаш или ти си фемиситка ?.

Близо до Козумел можеш да посетиш „Острова на Жените“ и да чуеш истории за пътувания и съкровища на разбойници.

Всъщност под водата има  подводни скулптури, направени от художника Джейсън де Кайрес Тейлър. Статуите са потопени в различни дълбочини из целия национален парк и са ясно видими както на повърхността, така и при гмуркане.

  • Козумел е безопасен.

Козумел има ниски нива на престъпност.

Козулмел обаче има 3 цени за местни, за мексиканци и за чужденци. Например, за да се прибера си направих PSR тест, за който платих 200 щ.д., а козумелец би платил около 90 щ.д., но принципно цените там са евтини за нас. Например, ние (2 ма възрастни) си наехме апартамент в къща с басейн, със закуска, за 450 щ.д. – 7 дни.

  • Вие сте просто любопитник като мен. Няма причина да не сте там.

Приятно пътуване!

Насладете се на галерия, тук:

ГАЛЕРИЯ

До Острова на лястовицата по време на пандемия

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения