сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Мианмар

КАТЍА ВИА

Когато чуете Мианмар, какво ви идва на ум?

  • Военен режим?
  • Аун Сан Су Чи?
  • Бирма?

Не много позната, изключително интересна и понякога абсурдна, не-малка страна

53 Шве Ин Дайн архитектурен комплекс с около 1000 ступи, чиито красиви звънчета на върха на всяка ступа отекват при всеки повей на вятъра, което те пренася в друг свят
Шве Ин Дайн- архитектурен комплекс с около 1000 ступи, чиито красиви звънчета на върха на всяка ступа отекват при всеки повей на вятъра, което те пренася в друг свят
  • Мианмар е изпъстрена с безброй пагоди*, които на места карат пейзажа да изглежда като омагьосан.
  • Времето изглежда спряло отпреди поне 200 години, докато не видите и най-бедните хора с модерен мобилен телефон в ръка, макар на много места да няма обхват.
  • Мианмарци имат право да купуват автомобили едва от 5 години насам, но това, което изненадва е, че движението е като в България, а колите са с десен волан.

Мъжете и жените ходят с дълги до глезена, „поли. Това, което ги различава, е начинът на връзване.

Хората са бедни, лишени от здравна и социална система. Те трябва сами да плащат скъпите, а за много хора, направо непосилни здравни услуги и лекарства, както и сами да пестят за живота след пенсиониране. Затова много често родителите живеят с децата си, тъй като не могат сами да посрещат нуждите си.

Всеки, който може да си позволи прави дарения е добре дошъл: възрастните – на манастирите и храмовете, младите – на фондации, подпомагащи образованието на децата в селските райони, където хората нямат средства да изпращат децата си на училище. Много често най-бедните изпращат някое от децата си да живее в манастир, за да може поне да се храни два пъти на ден и да се научи на “четмо и писмо”.

В Мианмар човек непременно трябва да види езерото Инле. Животът там очарова по свой собствен начин преминаващите пътешественици със своите 20 наколни села, зеленчукови градини, застопорени с дълги пръти, с красивите водни цветя. На места се виждат страшно бедни къщи, които изглеждат изоставени, но всъщност състоящи се от една стая, приютяваща цели семейства.

Забавно е човек да лети с вътрешните полети, които напомнят на маршрутки, защото често кацат на различни места по пътя от т.”А” то т.”Б”.

Всеки пътешественик намира очарование в нещо различно.

  • За мен това бяха мирисът на жасмин и франджипани в храмовете, красивите закръглени мианмарски букви, прекрасно поддържаните паркове в Янгон, осеяните със ступи хълмове около Мандалай и най-голямата книга в света, магичният стар Баган, покрит с пагоди, докъдето ти стигне погледът, езерото Инле с растящите във водата домати, Шве Ин Дайн с извънземния си пейзаж и омагьосващ звук на безбройните звънчета и най-вече хората, прекарващи безкрайни часове, наведени под парещото слънце, извършвайки тежък физически труд, оцелявайки в един различен свят, но по своему близки и познати, заради стремежа да имат мобилен телефон на всяка цена, поради факта, че нямат пари за лекар или зъболекар, усмихвайки се, макар и без зъби, недоволни от управляващите, емигрирайки при първия удобен случай и най-вероятно живеещи с тайната надежда, че един ден животът в Мианмар ще стане по-хубав.
6 Янгон Шведагон-най-известния храм в Мианмар. Макар произхода на пагодата да не е изяснен, местната легенда разказва, че оригиналната постройка е била издигната преди 2500
Янгон: Шведагон-най-известния храм в Мианмар. Макар произхода на пагодата да не е изяснен, местната легенда разказва, че оригиналната постройка е била издигната преди 2500
  • И ако се озовете в тази чаровна страна, непременно опитайте салатата от зелен чай и мианмарската доматена салата. Вярвам, че няма да съжалявате.

Катѝа Виа

—————————

Бел. на автора:

*пагоди е събирателно за ступи и храмове; храмовете са пагоди, в които може да се влиза, докато ступата е строена като монолитен монумент.

Бел. на редактора:

пагода – многоетажна кула със стрехи често извити по етажите;

ступа – буквално „куп, насип“ от санскри, е постройка с конусовиден или пирамидален силует

ГАЛЕРИЯ

Мианмар

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения