сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Млечен път

ВИКТОР ДЕМИДОВ

Землянинът поглежда към небето и ако времето е ясно вижда рояци звезди…

Взорът към синевата над нас е от древността до наши дни.

Земният жител чертае съзвездия, назовава ги, гадае по тях. Те му помагат да предсказва времето, да предвиди суша или наводнение.

Но има един бял път, който сме нарекли Млечен. Това е нашата галактика, в която се намира слънчевата ни система и ние… на планетата Земя. За земния наблюдател звездите от тази равнина се сливат в светла млековидна ивица на небето, оттам и наименованието.

Звезди над Тевно езеро
Звезди над Тевно езеро
  • Млечният път е галактика с размери 100 000 – 120 000 светлинни години в диаметър, която съдържа около 100 – 400 милиарда звезди;
  • Слънчевата система се намира на около 27 000 светлинни години от центъра на галактиката, на вътрешния ръб на спираловидно образувание от концентриран газ и прах, наречено ръкав на Орион;
  • В самия център се намира интензивен радио източник на име „Стрелец A*“, който най-вероятно представлява свръх масивна черна дупка;
  • Най-старата известна звезда в галактиката е поне на 13,2 милиарда години;
  •  Заобиколен от няколко по-малки галактики спътници, Млечният път е част от галактичния куп, наречен Местна група, който на свой ред е част от галакатичния свръхкуп „Дева“.

С една дума над нас е безкраят…. Или краят. По този въпрос дискусиите продължават…

Всеки народ си има легенда за Млечния път.

Спомнете си за древните гърци и историята на Зевс с обезсмъртяването на сина му Херакъл.

В българския фолклор се нарича Кумова слама или просто Сламата, като легендата е свързана с кражбата на слама от кума, смятано от народа за голям грях и поради това отпечатано завинаги на небето.

Легендата разказва, че през една зима, когато натрупало голям сняг, на един беден човек не му останало нищо и той решил да открадне слама от кума си, за да не гладуват воловете му. Кошът, в който слагал сламата, обаче се оказал пробит и оставил диря, по която бил разкрит. В някои варианти на легендата ангел слиза от небето и го пита защо просто не е помолил кума си за сламата, а е решил да я открадне, след което казва: „Нека тая крадена слама се запали и никога да не угасне.“ Така всички ще си спомнят за случилото се и ще знаят, че от кум не се краде.

Нашият автор и фотограф Виктор Демидов споделя красиви снимки, направени на Млечния път.

Защо за него е вдъхновение?!

„Има нещо уникално във снимането на Млечния път, усещането да „хванеш“ звездите…

Звезди над заслон Тевно езеро
Звезди над заслон Тевно езеро

 Да отидеш на високо в планината, да уцелиш времето, да мъкнеш статив, обективи и фотоапарат само за да направиш една снимка …. това е тръпката от астро фотографията за мен.

Най-добре се снима Млечният път в дните около новолунието, което е веднъж месечно.

Трябва ви силно светлочувствителен обектив и да сте далече от градовете (най – добре високо в планината) , за да избягате от светлината“. Насладете се на неговия труд и „хванати“ моменти.

И ако си стигнал до края, читателю, на тази изповед на фотографа Виктор Демидов – наслади се на галерията тук:

ГАЛЕРИЯ

Млечен път

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения