TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Музей на Еротиката, Барселона

Владимир Стайков

Красива дама, идеал за женственост: нежна, ефирна и сексапилна на име Мерилин Монро – Ви приканва….

Закачливо и флиртаджийски позира от балкона, с емблематичната си рокля от „The Seven Year Itch“, далечната 1955 г. Някои от вас, които са гледали филма, едва ли могат да забравят паметната сцена, в която роклята й полита под напора на вентилатора от шахтата на метрото. Просто класика.

А над нея табела – „Еротичен музей“.

Младата и красивата дама е реална. Плаща й се да се дегизира всеки ден  като загиналата трагично кинозвезда… За да привлича и без това една от известните забележителностите на Барселона, обект на вниманието на много туристи. Примами и нас.

Музеят се намира в центъра, на ул. „Ла Рамбла“ 96 и е открит през 1997 г. Входът е около 9 евро, по памет.

На едно място може да разгледате колекция от древността до наши дни – 800 предметa, свързани с еротиката.

Много от експонатите идват от античността, като се мине през древен Китай, Японската графика, Индия – оригинални картини на Кама Сутра, Африканско изкуство от 19-ти век,  Южна Америка, Европа – забележителна колекция от пощенски картички, та чак до великите майстори на Ренесанса и по-късните епохи – все талантливи хора, например испанците Хуан Мирό и Пабло Пикасо… Древна Елада – снимка Сатир

Някои фетиши будят смях с наивността си в сравнение с извращенията на порно индустрията в момента. Но въображението на древните майстори, та чак до 20-ти век, са документирани в детайли и в оригинал… Може би има какво да научи съвременният човек и да събуди еротичното си въображение с някоя древна подсказка.

Малко статистика: какво мислите?!

С каква скорост се движи сперматозоидът към яйцеклетката? Нека да задам въпроса така: кой се движи по-бързо: автобусът от спирката или сперматозоидът при еякулация? Е, отговорът е явно предрешен – сперматозоидът – с цели 5 км/ч повече от автобуса… В цифри  – 40 км/ч за автобуса, който тръгва от спирката и 45 км/ч за сперматозоида… Статистиката е увековечена на този плакат, който те посреща още с влизането в музея.

Да открехнем потайната човешка природа – кой пол е по-любознателен ? и посещава еротичния музей – „силният“ или „слабият“. Оказва се, че на ден минават 999 мъже срещу 55 жени. Безспорен факт в подкрепа на теорията, че при мъжете сексът и продължение на потомството е движещата част от природата. Те са ловците, които преследват плячката в гонене на възпроизводство. Жената – остава да алармира часовникът й… Някой ден.

Статистика на музея
Статистика на музея

Между другото в професията ми това са доста сериозно въпроси, макар, че се опитвам да придам неглижиран и фриволен характер на повествованието… За еякулацията при мъжа и за времето, което не бива да бъде пропускано от жената, заради кариера, липса на подходящ партньор и куп други причини, за да й светне лампичката за възпроизводство…

И така, да преминем набързо през залите: нагледно със стойностни оригинални предмети, проследяващи развитието на жанра Еротика.

Всъщност музеят ни подсказва, че тук става дума не за възпроизводство, а за подсилването на удоволствието от любовната игра…

Една от най-новите експозиции е озаглавена „История на вибратора”. В специални витрини са съхранени няколко от първите уреди на удоволствието. Появили се около 1900 г., някои от които много преди прахосмукачката. На външен вид по форма и размери приличат повече на сешоар.

Ето тази снимка /Вибраторите/ ми напомня филма на режисьорката Таня Уекслър „Hysteria“(„Хистерия“), 2011 г.
Под формата на комедия филмът разказва истинската история на двама лондонски доктори, изобретили първия електрически вибратор (в ролите на лекарите се превъплътяват Хю Данси и Джонатан Прайс).
Те лекували жени, за които през 80-те години на 19-ти век се е смятало, че страдат от истерия. За изобретението им помага техният приятел, който обича да създава различни устройства, в ролята Рупърт Еверет. Двамата били преуморени от лечението на пациентки, имащи нужда от масаж на таза. За да ускорят процеса, те изобретили електрическото устройство. Непредвиденият резултат бил, че допринесли за сексуалната независимост на жените.
Преди време вибраторите са се продавали като медицински уред или домашно пособие чрез списанията за “добри домакини”.
Ако не сте гледали филма, препоръчвам.

Разбира се, еротичната тема е интимна, затова няма какво да се описват експонатите, те са с ясно предназначение.  

Всеки уважаващ себе си туристически център в Европа се стреми да издигне собствен музей на еротиката като още една атрактивна примамка за туристите. И колкото по-шокиращи са експонатите в него, толкова по-интересен става и самият град.

Барселона удивява хората с изтънчен сексуален вкус и стойностни експонати.  
Ето например серия садомазохистични плакати и календари от 1960-1990 г. Предмети, свързани с известното кабаре „Ел Молино”.

Графика
Графика

Специално внимание в експозицията е отделено на първите порнофилми и анимация, силно бледнеещи пред днешната индустрия. Ако разполагате с време, в специална зала посетителите могат да ги изгледат на голям екран.Туристи се трупат най-вече около снимка с мъжкото достойнство на Распутин.  

В музея са помислили за разходки на слепи посетители, на които се разрешава да опипват скулптурите.

И така еротиката не е преставала да вълнува човечеството и да провокира въображението му. Излиза, че всичко е отдавна открито…  

Едва ли…

Всяко поколение ще прибавя нещо ново според технологиите на времето си.

***

Ако случайно сме пропуснали да добавим някоя снимка?, може да разгледате всички в галерията

ГАЛЕРИЯ

Музей на Еротиката, Барселона

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения