сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

На ски в Капрун. Алпи, Австрия

Януш Янев

Капрун, Китщайнхорн, Целамзее

Как да стигна до австрийските Алпи и курорта Капрун, конкретно? Маршрутът е: Словения, тунелът Караванкен.

Пътуваме с кола. Побира всичко, можеш да спреш и да разгледаш някой интересен град по пътя, както направихме с нощувка в Любляна. Да я разгледаме и да почине водачът.

Много любим град е Залцбург, само на 98 кил. от Капрун – може да отскочите за ден да го разгледате.

Ние миналата година успяхме да се върнем от ски в Австрия здрави и след нас затвориха. Знаете, че и в момента само в България са отворени ски курортите.

Като сезон януари е по-евтино. Но февруари-март денят расте и може да се любувате на гледките почти до залез.

Съгласете се – картата за всички влекове за 22 курорта е около 215 евро за 6 дни, не е непостижимо? Сега си направете сметка колко ще ви излезе в Банско или Боровец: да си вземете хотел или да пътувате от София всеки ден. Дори и да имате апартамент в някой роден планински комплекс, карането на ски в Швейцария, Австрия и Франция е ненадминато удоволствие. Опашките в Банско за лифта са проблем. А когато нямаше пандемия – чутовни, да не говорим каква преса става, за да стигнеш до кабинката, екипиран с всички „такъми“. Паркингът също е непредвидим в България – всеки път цените са нови и винаги нагоре.

Странно ми се струва. Алпийските страни от ЕС всяка година изграждат нови съоръжения, а нашата „криворазбрана цивилизация“ от армия „еколози“ протестира…. Самият аз, както и дъщеря ми, съм се учил на ски на Витоша. Слагах я между краката си на котвичката Черни връх и така до горе. Зелена писта… А красотата невероятна. Тя се започна на 3.

Всяка година от училище имаха зелена ваканция и караха поне две седмици ски. Сутринта ги взимаше автобус от стадион „Васил Левски“. Разделяха ги на групи: от А до Д. След обяд на училище. И така от 1 до 4 клас.

Какво стана с Витоша? Планина-съкровище за столицата? Софиянци ходят на ски в Боровец… През 1983 г. се построи „Витошко лале“  (Академика, тогава) по повод международна младежка Универсиада и от тогава до ден днешен нито един нов лифт! Напротив: бавно и упорито се руши, нищо не се поддържа.

Но да се върнем на Капрун, в случай, че вече сте пристигнали в избрана от компанията ви къща за гости или хотел. Наричат го – спортния район на Европа. В него влизат курортите: Цел ам Зее, Капрун, Китщайнхорн. Не далеч се намират още три: Заалбах, Хинтерглем, Леоганг. И всичко в радиус от 30-40 километра.

Това е едно от най-прекрасните места в Европа, събрало алпийската красота на островръхите планините и очарованието на езерната хубост.

Панорама от Цел ам Зее, Австрия

Капрун е съхранил традиционният дух на уютен Тирол. Дишайте с пълни гърди и ще усетите всички аромати на истинското австрийско градче. До големия му брат – Цел ам Зее са 7 км.  

Капрун е модерен курорт с пълен асортимент от сложни трасета на ледника Китщайнхорн (Kitzsteinhorn, 3203 м), осигуряващ целогодишно каране. А лифтовете са последна дума на техниката.

Да ви разходя из ледника?!

„Само“ 19 на брой модерни въжени линии и лифтове ще ви закарат до самия връх. На височина 3029 м се намира:

  • Целогодишен център за релакс Gipfelwelt 3000 с панорамна платформа Top of Salzburg, от където се любувате на фантастична гледка алпийски върхове: Großglockner (3798 м) и Großvenediger (3662 м);
  • Ще откриете кинотеатър Cinema 3000 с последна дума на техниката екрани и  
  • 360 м тунел, където се е разположила  Галереята на Националния парк HoheTauern с интересни изложби, разказващи за история и развитието на ледника;
  • Може да си починете в ледено иглу Ice Camp на височина 2600 м.
Писти на ледника – панорамна гледка от Китщайнхорн (Kitzsteinhorn, 3203 м), Австрия

Т.н. „Лесната зона“ – почти „домашна“ на Капрун е в планината Маискохел (Maiskogel, 1675 м) официално посветена на начинаещите скиори. Широки, комфортни сини и червени маршрути, идеални за семейно и учебно каране. Отлично обработени с техника. Ако пък търсите развлечение: ще откриете на долна станция съоръжение за забавления, тип шейна.

За любители на шейни
За любители на шейни
Градската писта на Капрун

Лифтовете започват направо от града. А карането свършва в бар …

За всичко е помислено: искате да стигнете до ледника Китщайнхорн, възползвайте се от ски автобус – за около 15-20 минути сте на долна станция на лифтовете.

До последната спирката на ледника Gipfelstation (3029 м), се изкачвате с кабинка. От там се спускат многобройни писти. Лифтовете над 2500 м до преди няколко години бяха предимно котвички или чинийки. Но построиха гондола, 6 и 8 седалкови лифтове. Избор на скиора е къде да бъде: в кабинка или на открито. Тук може да се спускате по мрежа от писти, които не са трудни – те пресичат Алпийския център (2452 м) и слизат в долината.

Или сте любител на адреналина? На ваше разположение са стръмните писти, например, „Черна мамба“ – 63% наклон, дължина 1000 метра, денивелация 290 метра.

Черната мамба
Черната мамба

Да знаете: има паркинги, които бързо се запълват. За улеснение на пристигащите стюарди насочват потока автомобили към следващ. Първи се запълват тези, които са близко до лифтовете. За да не ходите пеш, са осигурени бусове до начална станция. Районът разполага с многобройни съоръжения и дори през високия сезон по лифтовете на Китщайнхорн няма опашки! Ски-трасетата са в изобилие: не се препълват.

Капацитетът е бил 74 000 души на час, и това е преди да се построят голямата гондола и двата 6 и 8 седалкови лифта.

Съоръжения на няколко етажа
Съоръжения на няколко етажа

В момента има възможност да се кара на Китщайнхорн, Капрун и Цел ам Зее, както и на Заалбах, Хинтерглем и Леоганг – обединени са всички ски пасове. Има за всеки по нещо: сложни и лесни трасета се съчетават с внушителна територия на офф-писти и изключително интересни площадки за фристайл.

Как да стигнете: има организиран транспорт – на разположение са ви няколко автобусни линии от различни точки на курортите – до подножието на ледника, долна станция на лифтовете

Китщайнхорн
Китщайнхорн

Забавления: многобройни афтър ски барове. Ако сте привърженик на хапването и пийването, което е в моята възрастова група: ресторанти, а в центъра страхотна виенска сладкарница. Предлагат отлична кухня, в баровете – какви ли не питиета.

За всеки портфейл е помислено. Едно е сигурно, при всички случаи ще сте доволни от големината на порциите, качеството на храната и гостоприемството.  

Най-голямото предимство на Капрун: гарантиран сняг от декември до април, а на ледника – целогодишно. А ако няма валежи, армия машини за сняг поддържат съвестно основните маршрути. През лятото са налице велосипедни, високопланински байкови, разнообразни трасета за пешеходен туризъм. Езерото на Цел ам зее събира повече туристи през лятото, отколкото през зимата.

Малко SKI INFO

Картата  Alpin с 1 билет карате в 3 региона.

На практика навсякъде.

Разбира се има карти за 6 или 7 дни, които може да закупите он лайн или на място. Както ви е удобно, помислено е за всичко. Не като в Боровец, от вечерта се опитваш да да си купиш он лайн карта, а се оказва, че не работи и висиш на опашка в делничен ден. И никъде в сайта не е отразено, че има технически проблем…

Със ски ALPIN картата караш в три първокласни ски курорта: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn – дълго и незапомнено, ах този труден немски език, Schmittenhöhe в Цел ам Зее, както ледника Kitzsteinhorn Glacier в Капрун. Това са 408 километра писти, 121 лифтови съоръжения. А между тях: уютни хижи, слънчеви тераси с невероятни гледки.

На 7 км от Капрун е езерото Цел ам Зее
И най-важното (за дъщеря ми): почти всички маршрути са подходящи за бордисти!

Ако все пак са ви останали сили, след натоварения ски ден /или нямате късмет с времето/ и искате да релаксирате, на 2 км от Капрун се намира СПА център с множество басейни – дори на покрива – с различни температури, размери, водни пързалки, парна баня, джакузита – всякакви водни процедури. Оставете си цял ден за релакс. По спомен цената е 27 евро. Масажите се заплащат допълнително.

Капрун, СПА ЦЕНТЪР с басейн на покрива
Капрун, СПА ЦЕНТЪР с басейн на покрива
Не отричам достойнствата, красотата на планините ни и всяко свободно време карам ски на Боровец, по-рядко в Банско, но си заслужва да отидете поне веднъж на ски ваканция в Европа. И да направите сравнението.

Всички снимки може да разгледате в галерията.

ГАЛЕРИЯ

На ски в Капрун. Алпи, Австрия

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения