сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Перперикон: да надникнеш в Родопите

Мария Радева

С „Алекстрек“ и водач Еди, се запознах преди няколко години, когато не знам защо реших, че трябва да кача връх Вежен в Стара планина…. Допадна ми цялото приключение, с изключение на хижа „Ехо“…

И не мина време, и импулсивно се записах да отида с тях на двудневна екскурзия в Родопите. Те са ми слабост – меки гънки на високи и обли върхове, гъсти гори, в които са скрити прекрасни цветя, хвъркат и скачащ свят. И история… От време Оно.

Тръгнахме рано сутринта с една Хонда четирима туристи и Еди, нашият водач. Оказахме се интересни и забавни хора, всеки с историята си, от различни възрастови групи, поколения, но с обща страст: история, природа и приключения.

  • Дълбоко в сърцето си съхраних преживяването за Перперикон

Не далеч от Кърджали – на 15 км, се намира древният град Перперикон – от неолита до средновековие с впечатляваща история. Моята реакция, когато попаднах на място беше: защо давам пари да обикалям чукарите из близки и далечни държави, когато истинско съкровище се намира тук, едва ли не под носа ми – на някакви си 274 км. Обявен е за паметник на недвижимото културно наследство от национално значение от 1968 г

Има сайт, посветен на историческия обект: www.perperikon.bg

Да ще ви разходя из “вилаета”…

  • Извисява се на скален връх на 470 м от морското равнище;
  • В подножието тече р. Перперишка, която от древността освен, че е златоносна, е естествен източник на влага за града;
  • Свързват го с Орфей и култовите религиозни тракийски ритуали. Пресъздаване на гибелта на мистичния поет и певец, както и сътворението…
  • Но доброто местоположение и най-вече прекрасна видимост и възможност за отбрана, е оценено от древността до късното средновековие;
  • Днес археолозите откриват пласт под пласт епохи. А достигналите до нас останки са оплетени с легенди, като лианите във филмите на Индиана Джонс.

Една от тях разказва, че уж в Перперикон се крие прочутото в древността светилище  „пролицалище“ на бог Дионис. Столетие археолозите го търсят. Смята се, че неговото намиране по стойност ще е равно на откриването на Троя и Микена. Сведенията за него изключително оскъдни и със сигурност се знае единствено, че храмът е бил в Свещената планина – Родопите. Херодот, който никога не навлизал във вътрешните Родопи, насочва вниманието именно към този връх.

През късната бронзова и ранната желязна епоха на хълма е изградено светилище. Един от археолозите, работил по този обект, Николай Овчаров, настоява, че това е светилището, посветено на бог Дионис на тракийското племе сатри (чийто жречески род били бесите) Н. Овчаров твърди, че светилището на Дионис е на Перперек, като се позовава на находки и древни източници.

Перперек, както още го наричат, се смята за най-голямото мегалитно светилище от 4-5 век преди Христа на Балканския полуостров, има площ от 5000 кв. м. Светилището на траките е разположено на самия връх. Съвсем логично, следвайки Слънцето и светлината. Това е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец.

Пластовете разкриват следи от различните епохи.

Самото име идва от средновековна хроника 1339 г. Крепостта от средновековието, разположена върху една височина, по единия бряг на р.Перперик. Останала е Кулата на Перперикон.   

  • Перперек

Българските траколози категорично отказват да наричат обекта „Перперикон“, защото това е наименование, дадено при разкопки от XX-XXI век, без никаква опора в предходните години, столетия и хилядолетия. Всъщност Перперек е автентичното древно тракийското“ идват от индоевропейското „пер“, което е „пир“ на хетски език и означава „скала”. Според проф. Фол, удвоеното „пер“ при названието Перперек е: „с много мощно значение на един скален връх и светилище“.

Перперек (Перперакъ), е обект на изследване от българската историческа наука от 1931 година.

Аз го „открих“ за себе си през 2016 г.

Никак не е случайно, че скалистият връх, на който е съграден Перперек, е бил наричан   от местното население „джин тепеси“ (тур.) – „Върхът на божествата“.

Да, божественото тук е навсякъде.

Най-вече при залеза…

  • Уникалното е, че тракийско светилище представлява планински масив, в който всяка педя от скалната повърхност е била обработена от човешка ръка.

На самия връх са разположени: басейн със значителни размери за местоположението, а именно – 12 m x 8 m x 6 m, скални тронове – тук без да искам пренесох жертвоприношение, седейки на трона и правейки се на жрица – счупих си слънчевите очила….

Поседнах на просторните, изсечени в скалата помещения и пейки.

Добре се проследява т.нар. „свещен път“, който води към „голям храм“, помещение с приблизителни размери – 100 m х10 – 12 m и вкопаване в скалното лоно на планината, вариращо от 3 m до 4,5 m.

Вътрешното пространство е проектирано на три нива. В най-източната част на храма е издялана фигура на лъв, стъпил на четирите си крака.

Значително количество керамика от късната енеолитна епоха  е намерено в района на старите рампи за пръст – факт, показващ, че светилището е основано и функционирало през късната каменно-медната епоха.

В централната част на крепостта е разкрита късноантична еднокорабна християнска църква.

 Проф. Валерия Фол не е съгласна с Овчаров и смята, че Дионисиевото светилище трябва да се търси под Персенк /ето ви пак „пер“/, и че тук е минавал древен свещен тракийски път….

Нишката между времето на траките и 5 век след Христа е пълно с мистика и догадки. Дори има теории за мистериозното изчезване на жителите на града. Че е бил напуснат по незнайна причина… Може и така де е.

През средновековието според Овчаров, който води разкопките и намира не една ранно християнска църква от страни на хълма е било епископски град от 5 век насам. 

 После тук идват: римляни, готи, ромеи и българи.

Свещеният хилядолетен град е унищожен от османските турци в 1362 г. Плячкосан и опожарен. Подобно на много други селища, жителите му са отвлечени в робство.

През 2006 г. екип на „По света и у нас“ открива очевидци, които твърдят, че гробниците са били ограбени през 1990-те години от съвременни вандали.

Хълмът е забулен в загадъчност и навява поетичност.

А при залез слънце, с 100 каба гайди, огласящи скалите от мобилен телефон, и изпращайки огненото светило, човек съзерцава и попива красотата с цялата си душа.

    И се чувства близко до предците си, боговете, природата. В сърцето на великите Родопи. Перперикон.

Галерията с всичките камънаци, за който представлява интерес, ?може да прелисти тук:

ГАЛЕРИЯ

Перперикон: да надникнеш в Родопите

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения