Преоткрий България

България… мистична, магнетична, носталгична и различна…

Преоткриваме я всеки ден…при всяко наше пътуване, маршрут, пътепис и фото разказ…

…преоткрий я за себе си и ти, чрез нашите слова и очи.

Скромният надпис на скалата
Преоткрий България

УЛИЦА „МОСКОВСКА“ И УЛИЦА „ГЕОРГИ РАКОВСКИ“

София, идеален център. Софийски кръстопътища – съдби, история, реалност.
УЛИЦА „МОСКОВСКА“ И УЛИЦА „ГЕОРГИ РАКОВСКИ“Тяхната среща символизира четирите посоки на всяко пътуване: през времето и пространството. От миналото към бъдещето, от изтока и севера към запада и юга.

Прочети »
Преоткрий България

Авторски календар на Виктор Демидов

Красиви гледки от Рила, Пирин и Родопи. Хванати за секунда застиналата красота на водопади, езера и реки. Представяме авторски календар на Виктор Демидов за новата 2022 година! Подкрепяме и презентираме.

Прочети »
Изгрев. Втора серия
Преоткрий България

КОЗИ ГРАМАДИ

Запътвам се обратно към планината, която е била обитаема буквално до върховете си, за да затворя кръга с тайнствените поселения на планинските траки.
Неотдавна на един от най-високите от тях – Алексица е открито светилище. На седловината между него и връх Кози грамади има останки от пазар, а на Кози грамади е била изградена крепост, около която има друго изобилие от светилища и впечатляваща, очевидно царска резиденция, единствена по рода си, откривана до сега. 

Прочети »
Центърът на София, в нощна доба
Преоткрий България

СОФИЙСКИ КРЪСТОПЪТИЩА

Всички знаем, коя е столицата на България – София. И девизът й – “Расте, но не старее”.
Това пътуване ще ни потопи в атмосферата на непозната София, на “Софийските потайности”, ще побродим по необичайни маршрути…
“Тези кръстовища са символ на сложния път на София към това, което е сега. Нека бъдат софийски кръстопътища.”

Прочети »
Мегалитно съоръжение
Преоткрий България

ТРАКИТЕ – ЖРЕЦИ, ВОЙНИ И КУПОНДЖИИ

Старосел
Тракийска гробница
Мащабите на светилището, а в последствие царска гробница, както и многобройните обредни елементи наоколо, го определят като култов комплекс с централно значение за целия средногорски район. 240 метра обиколка, 20 м. височина, 5000 каменни блока ограда, всеки един с тегло от около половин тон, свързани с метални скоби, запечатани с олово, са изходни ориентири за размерите. В южната лицева част на могилата е разкрит монументалния вход. Импозантно каменно стълбище води към вътрешността. След него величествен коридор, дълъг десет и широк шест метра, възлиза под наклон към преддверието.

Прочети »
Богдан гледа Стара планина
Преоткрий България

ДАР ОТ БОГА

На 14 км в югоизточна посока, на 1604 метра надморска височина сред гъсти букови гори е полегнал връх Богдан – скромният първенец на Средна гора. Богдан – дар от Бога. Да видим тази географска дестинация.

Прочети »
Бълканът озарен от слънцето
Преоткрий България

Есенна идилия в Балкана

Маршрут: с. Рибарица, Резерват „Царичина“, хижа „Ехо“, връх „Юмрука“, връх „Вежен“ – двуглав и величествен, едноименната хижа и отново с. Рибарица. Приказно пъстроцветно приключение ми се случи по късна есенна доба, по-точно в края на октомври. Ще я споделя с Вас, в кадри и текст. Нямам претенции на пълно съвпадение между фотоси и думи, защото мисълта препуска, а снимката понякога си е сама за себе си, без коментар

Прочети »
Голямото синьо завръщане продължава
Преоткрий България

КОПРИВЩИЦА – АРХЕОЛОГИЯ НА ДУХА

Опожаряван три пъти от кърджалиите в края на ХVІІІ и началото ХІХ век, градът упорито възкръсва. В днешния си облик – на перла в короната на българското Възраждане и негов жив символ, е възсъздаден от заможни българи през ХІХ век. Тяхното благосъстояние очевидно е надхвърляло не само това на голяма част от християнското, но и на останалото население в Османската империя. За мащабите на тогавашната икономика копривщенските чорбаджии са били нещо като днешните американски милиардери.

Прочети »
Връх Сиврия
Преоткрий България

Романтика и красота в приказния Пирин

Колко красота има в нашата малка България. Романтика и прелест в приказния Пирин споделя с нас чрез видеа и фотографии Виктор Демидов. Безбог, чистата рекичка Ретиже, панорамни гледки от върхове и астрална фотография. Насладете се!

Прочети »
Прелест, закътана между върховете
Преоткрий България

Шопинг терапия или как се пазаруват 22 отделни поръчки

Днес реших да си почивам от вървенето и се включих в организацията по пазаруване на храна и изпълняване на поръчките на групата.
Чувствах се малко виновна, че не вървя с другите, но пък имах нужда от малко “цивилизация” и почивка.
Десетдневното скитане по планинските пътеки със сигурност успява да размие градското ежедневие.
Такива неща като чиста баня, работещ душ, топла закуска и следобедно фрапе се превръщат в мираж.

Прочети »
Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения