Пътеписи

Като започнем от Алеко Константинов с актуалния до ден днешен „До Чикаго и назад“, пътеписът е любим жанр на пътешествениците… Кой ли не си е пробвал перото, започвайки от класика дядо Вазов. Нека да споделим преживявания по друмите, планините, реките, пещерите на нашата китна родина и да се върнем назад към спомена, личен и съкровен. Със снимки и мисли, споделяме с Вас… нашите пътеписи

Богдан гледа Стара планина
Преоткрий България

ДАР ОТ БОГА

На 14 км в югоизточна посока, на 1604 метра надморска височина сред гъсти букови гори е полегнал връх Богдан – скромният първенец на Средна гора. Богдан – дар от Бога. Да видим тази географска дестинация.

Прочети »
Голямото синьо завръщане продължава
Преоткрий България

КОПРИВЩИЦА – АРХЕОЛОГИЯ НА ДУХА

Опожаряван три пъти от кърджалиите в края на ХVІІІ и началото ХІХ век, градът упорито възкръсва. В днешния си облик – на перла в короната на българското Възраждане и негов жив символ, е възсъздаден от заможни българи през ХІХ век. Тяхното благосъстояние очевидно е надхвърляло не само това на голяма част от християнското, но и на останалото население в Османската империя. За мащабите на тогавашната икономика копривщенските чорбаджии са били нещо като днешните американски милиардери.

Прочети »
Прелест, закътана между върховете
Преоткрий България

Шопинг терапия или как се пазаруват 22 отделни поръчки

Днес реших да си почивам от вървенето и се включих в организацията по пазаруване на храна и изпълняване на поръчките на групата.
Чувствах се малко виновна, че не вървя с другите, но пък имах нужда от малко “цивилизация” и почивка.
Десетдневното скитане по планинските пътеки със сигурност успява да размие градското ежедневие.
Такива неща като чиста баня, работещ душ, топла закуска и следобедно фрапе се превръщат в мираж.

Прочети »
В сърцето на планината
Преоткрий България

СРЕДНОГОРСКИ ПОТАЙНОСТИ

СРЕДНОГОРСКИ ПОТАЙНОСТИ
Копривщица
Под въздействието на тази приключенска алхимия, изпреварвайки зимния студ, се отправям към Средна гора – най-непознатата от по-големите ни планини. Реших да цепя направо през средата на същинския дял, където е най-малко вероятно да срещнем много хора и въобще нещо твърде познато.

Прочети »
По ръба
Преоткрий България

Балканът ни допусна: най-величествените гледки

Балканът ни допусна: най-величествените гледки
Най-величествените гледки от “гръбнака на българския дракон”
Определено ме грабна фактът, че тук в долината на Черни Осъм все още живеят видри. В резервата си съжителстват редки видове като тис, казашка хвойна, бясно дърво и силивряк. Особено интересни са съобществата от бук и лавровишня, които са реликти от топлия климат през Терциера, започнал преди 65 млн. години и довел до масовото изчезване на динозаврите.

Прочети »
Наслагване
Преоткрий България

2 КОМ–ЕМИНЕ: пеша по гръбнака на Балкана

2 КОМ–ЕМИНЕ: пеша по гръбнака на Балкана
Връх Бигла и нататък.В България маршрутът е около 650 км и минава по билото на Балкана или по пътеките на околните ридове – българското Ком – Емине или КАМИНО

Прочети »
Изгревът
Преоткрий България

КОМ–ЕМИНЕ: пеша по гръбнака на Балкана

КОМ–ЕМИНЕ: пеша по гръбнака на Балкана
Знаете ли за Е3, Е4 и Е8
Европейският туристически път Е3 започва от бреговете на Атлантическия океан край Сантяго де Компостела и завършва при нашия нос Емине на Черно море

Прочети »
Сгушена в зеленина
Преоткрий България

Великденска приказка – две

Великденска приказка две – Боженци
Започва, обаче, веднага със замах – покрай голямото напето двуетажно училище, в което някога са чуруликали рояци боженчета и което сега е заето с някакви артистични експозиции, се влиза направо в уютната и просторна приемна на площада.

Прочети »
Шарените черги
Преоткрий България

ВЕЛИКДЕН В ГАБРОВСКО

Великден в габровско. Етъра. Първа приказка.
И аз като малък мечтаех за свой смален микросвят, изпитвах особено влечение да изработвам миниатюрни модели на какво ли не, включително и на селски къщички. Може би съм видял някъде подобни макети, не помня от къде дойде това вдъхновение. Представях си как в градината на дядо, сред злака на зеленчуковата градина съм нагласил малка, педя висока воденичка, чието миниатюрно водно колело се задвижва от вода, която щях да доставям с маркуча от кладенеца

Прочети »
Водопад Варовитец -Етрополе (2)
Преоткрий България

Укротител на ВОДА, сиреч Н2О

Талантлив фотограф и пътешественик със страст към планините, езерата, водопадите и красотите на България. Виктор Демидов – този път му е подвластна водата във всякаква форма.

Прочети »
Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения