сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Приказка в цветя, Шехерезада разказва

Мария Радева

 

(или Магическите градини, Дубай)

Дубай е известен с невероятното си модерно строителство.  И въпреки очакванията,  емиратите не спират да ме удивляват.

Попаднах в приказка, където главен герой е цветето.

Представете си среща с 45 милиона цветя…

Общ изглед от дрон
Общ изглед от дрон

Ето я портата, и влизайки, в главата ми нахлува музика: „Валсът на цветята“ (П.И. Чайковски).

Сякаш попадам на гала концерт на всевъзможни китки, срамежливо скрити зад крепостна стена, обрамчващата парка-градина.

Жегата обаче натрапчиво ми напомни, че не е вълшебната нощ на Коледа и че съм далече от сюжета на балет „Лешникотрошачката“.

Само да не беше сухата горещина, като в пещ. Как ще валсират цветята?!

Мъдри, отлични професионалисти и трудолюбиви хора са се погрижили за всичко…

Цветна главоблъсканица
Цветна главоблъсканица

(Отварям голяма скоба като препоръка: запишете си възможно най-ранен час, за да може да се насладите на ароматите и флоралната феерия.

След 12 часа става ужасяващо.

Надвечер е подходящо, но задухата е огромна.

Miracle Garden Dubai под това име е известна атракцията, работи от октомври до април поради климатичните особености на региона.

От 9 до 18 часа и приема ограничен кръг посетители на всеки час. Вътре може да останете колкото искате).

Завладяващата приказка от цветя, аранжирани с безкрайно въображение, поразява.

Географски ОАЕ е разположен в каменист, пустинен полуостров. Регионът страда от недостиг на зеленина и растителност. Нищо, че имат излаз на Персийския залив. Ще откриете само пресъхнали солени езера край морския бряг. Емиратите никога не са имала традиции и не са отглеждали цветя. Растителност може да вирее и се намира само в оазисите.

И изведнъж се захващат с това грандиозно начинание. То не е случайно. Никак.

Съветът на емирите, начело с шейха, който управлява ОАЕ е далновиден. (Нямат нито една политическа партия, но конституцията им не се отличава от западноевропейската демокрация).

Високият стандарт, с приходи от нефт, няма да е вечен. И затова се мисли и  действа в посока забележителности. Инвестира се в туристически проекти. За да бъде подсигурен в един момент, когато нефтът секне…

От друга е стремежът да се облагородява околното пространство в паркове и градини, озеленяване на градовете, подобряване на околната среда.

ОАЕ държат да впечатляват света и Магическите градини е един от най-големите паркове за цветя на Земята, който само за броени години от своето създаване успява да прикове вниманието на световната общественост, да се превърне в една от ключовите туристически атракции на Дубай.

Вази с цветя
Вази с цветя

Няколко любопитни факта:

  • Градината е построена само за две години. Тя се намира далеч от крайбрежната част на емирството и е практически в средата на пустиня в района на Арджан, в прочутия Дубайланд.
  • Най-големият цветен парк в света се е простира върху 6,7 хектара земя и стартира с 45 милиона растения.
  • Градината представя разнообразие от цветя, но най-популярни са различните видове петунии. Умело допълнени със здравец, колеус, невен и много други растения. Уникално е как от тези иначе скромни, с ярка окраска, цветя могат да сътворят архитектурни скулптури: ретро-коли, влакове, кубове, сърца, звезди, различни кръгове, пирамиди, мостове, дъговидни пътеки, цветни чадъри, видях дори градче от цветя.
Флорален килим
Флорален килим
  • Уникално е, че всеки сезон флоралните мотиви се сменят, така че завърналите се посетители да изпитат напълно ново изживяване. Дубай се стреми да привлече милиони туристи всяка година, като голяма част от тях изкушава с цветните градини.
  • За да се предпази това чудо от суровите атмосферни условия, по целия му периметър са засадени дървета, които да спират студените ветрове и течения.
  • Емиратите като правят нещо, го правят стратегически и далновидно – Магическата градина не е просто ботаническа колекция или оранжерия в традиционния смисъл. Това е колекция от множество примери за флористично изкуство.
  • Откриването й е в деня на Влюбените 14 февруари 2013 г., което отново го превръща в забележителност и става най-известната романтична атракция не само в Емиратите, но и в целия Близкия изток. Ще възкликнете добра маркетингова стратегия. ?

От откриването си комплексът постоянно променя формата си, но тенденцията към усъвършенстване и постоянният стремеж към по-стилно, красиво, естетически издържано и непреходно остават непроменени.

Пъркът съдържа невероятно разнообразие от растителни композиции, които не могат да бъдат намерени в района на Персийския залив и съседните страни. Има собствено езеро и виртуозни флористични скулптури.

Каквото ли не видях: лехи оформят алеи, фигурни арки и импровизирани водопади, гигантски цветни часовници, вази с цветя, женско лице и реплика от безброй китки на архитектурни паметници.

Лимузини
Лимузини

Miracle Garden е носител на редица регионални и международни награди.

И така, през 2016 и 2018 г. „Книгата на рекордите на Гинес“ отличава две постижения на Градините със съответните сертификати за рекорд:

• Най-високата структура от подстригани храсти под формата на Мики Маус: цели 18,06 метра;

• Най-голямата цветна структура под формата на Airbus A380.

Стената-рекорд в Гинес
Стената-рекорд в Гинес

Екологията, грижата за утрешния ден и съхраняването на природата са първостепенни – всичко се напоява капково. Но поразителен е фактът, че тук за капковото напояване се използват повторно отпадъчни води.

И сега си представете, че средният дневен обем е повече от 750 хиляди литра! Неслучайно посетителите, които вече са насладили на тази красота, наричат парка „Осмото чудо“.

Помислено е за удобството на туриста.

Комплексът има огромен паркинг, джамия, търговски обекти, магазини за сувенири и съседен парк … с пеперуди.

За този парк нямах сили. А и не ги обичам – само като си помисля колко са красиви и колко вреда нанасят на растенията… Страстта към събирането на насекоми, в т.ч. пеперуди, приключи с прибирането ми от Африка в Европа. Остана в девството, със знанията и уменията да хербаризирам.

Сега си мисля за това мое хоби с известна доза отвращение…

Информация за любителите на лепидоптерология (науката за пеперуди и молци): Паркът на „пърхащите“ цветя е открит през 2015 г. Разположен е в 9 специално подготвени павилиона (всеки от които е изработен в собствена цветова гама) на площ от 1800 м2.

Ще имате среща с повече от 15 хиляди красиви пеперуди и 26 вида молци, донесени от цял ​​свят. Всички тези красиви създания, слава богу, са свободни и не са прикрепени към картон с карфица.

За кой ли път дубайци са помислили стратегически за бъдещето:  центърът освен, че е един от най-богатите, най-пълни, има естетическа, развлекателна и НАУЧНА стойност.

За разлика от Магическата, Пеперудената градина приема до 300 посетители и е отворена всеки ден от 09:00 до 18:00 часа, целогодишно.

Пристигайки в Дубай, препоръчвам да съчетаете двете градини. Стига да притежавате здрави нозе и разполагате с един цял ден.

Чудната градина в Дубай е проектирана от Akar Landscaping и Agriculture Co, компания, която построява и градината Al Ain Paradise край Оманската граница, която се състои от 10 милиона цветя и чийто размер може да бъде сравнен с четири футболни игрища. В Арабския полуостров се състезават по създаване на съвременни чудеса ??

Флорална конструкция - цветен тунел
Флорална конструкция – цветен тунел

С всяка година семейството на растенията в парка се увеличава! Отвоюват се с труд, постоянство и сериозни инвестиции нови територии от пустинята…

Създателите му непрекъснато реализират нови идеи и променят ландшафта, творят скулптури от цветя.

Едва ли съм успяла да пресъздам мащаба на Dubai Miracle Garden с опит в снимки, ето ги всички в галерията: 

ГАЛЕРИЯ

Приказка в цветя, Шехерезада разказва

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения