TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Път към Япония

Мария Радева

  • “Няма значение колко бавно се движите към целта си, важното е да не спирате.”

Мъдрият израз се приписва на Конфуций, ще го цитирам тук, макар че е китаец, а историята се отнася за страната на Изгряващото слънце…

Е, и аз така тръгнах към целта: Япония, поне преди година, но не стигнах. Дано отида реално някой ден. ПРИЧИНАТА Е ЯСНА: COVID-19! Пандемия. Трябваше на 1 май да сме там. Но си стояхме по къщите и тревожно слушахме новините: отмяна на Олимпиадата и куп други неприятни събития.

Върнаха ми всичките пари – депозит и самолетен билет. Японците Олимпиадата отмениха, та аз ли едно пътуване…

  • “Където и да отиваш, носи цялото си сърце.” – пак Конфуций.

И аз така. Вложих цялото си сърце. Не бе проучване, поне една година проучвах всички оферти, които се предлагаха на пазара. Съпоставих цени, условия. Разпитвах приятели. Организирах си отпуската, защото да те пуснат за по-дълго време, си е събитие.

Спрях се на СЕД „Адвенчърс“ – една изключително етична фирма. Като цена бяха най-добрите като програма – предлагаха нещо нестандартно – нощувка в храм. А и ги познавах, бях ходила с тях предната година в Перу. Хареса ми програмата, цената и организацията. В Перу имах само една малка забележка към тях: да избират една идея по-добри хотели. Защото имаше три нощувки, където можеше да се желае повече. Откъм програма и откъм екскурзоводско обслужване, знания и опит бях във възторг от Мария Сиракова.

Имаше някои зли коментари по форумите относно цената, защо им е най-приемлива. Било, тъй като нямало водач с нас по време на полетите.

Ами няма нужда!

Ние всички сме хора, „обръгнали“ от път – летища, прекачвания и чак някой да ни ръководи… На летището имаше представител от агенцията, който ни запозна и единодушно решихме един от нас да е водачът ни при прекачванията, за да се изчакваме при трансферите и да летим групово. Все пак всичко се случва.

Да посоча все пак: „БГ Мама“ има негативни отзиви за тях. Но няма да се водим по „БГ Мама“, нали?! И както казват руснаците: На вкус и цвет, товарещей нет!“ (За всеки вкус и цвят няма съвпадение…)

Речено – сторено. Отново се доверих на СЕД „Адвенчърс“ и не сгреших.

На много мои приятели с капарирани далечни и близки екскурзии беше отказано да се възстановят суми. Издадоха им ваучери с отворени дати – минимум година. При нас имаше вариант на отворена дата на самолетния билет от Емиратски авиолинии, но фирмата ни се пребори да ни върнат парите макар и след 90 дни от сторнирането. Браво и благодаря на Мартин Сяров и екип!

Защо не си организирахме сами тази дестинация?

Според проучванията ми – същата година мои близки приятели бяха там. Те са граждани на САЩ и младежът е полу-японец, не беше ходил в родината на майка си. Сами бяха организирали пътуването си. Но дори за техния стандарт, а те живеят в Ню Йорк, ме предупредиха, че е много по-скъпо от САЩ… И аз реших да не рискувам. По-добре с фирма.

Г-н Мартин Сяров ни гарантираше интересен маршрут и проверена многократно програма.

Няма да споделям несъстоялата се програма, защото не е етично, тя е авторска. Това е пътят към електронния бюлетин: https://nm.abv.bg/Mail.html#message:fid/10:pid/2:q/ced%20:mid/15472352318:tid/60:r/0

Правилно, изтрита е от всякъде.

Те нямат сайт, само Фейсбук. Но аз съм се записала за техните бюлетини, които следя.  

Предпочетох за цъфтящите вишни (сакура), защото проучването ми потвърди обикновено лошо време през този период – дъждове. Макар, че къде в наши дни по света може да се гарантира прогноза?! 

Записах за май месец, когато можеш да видиш килими от невероятни цветя на Фестивала Шибазакура, правят китни градини под планината Фуджи.

Не че фестивалът или цъфтящите вишни ми бяха целта. Исках да видя Япония, а тъй като е скъпа дестинация, реших, че едно организирано пътуване и по-подходящо от самостоятелно. Това беше „останалата“ ми държава, която исках да видя от Азия.

Знаете ли, че не цъфналата вишня, а хризантемата е символът на Япония? Този празник се чества на 9-ти септември. Да, това красиво есенно цвете!

2 Хризантемата символ на Япония

Надявам се, че един ден ще осъществя своето намерение:

да посетя Япония!

И ще почувствам наяве някое прекрасно хайку:

Заедно с лъчите
се разнася звук:
росата по бамбука!

Ще докосна техния свят, по японски! Съзерцавах онази луна
и сега вървя до сянката си,
на завръщане вкъщи.

ГАЛЕРИЯ

Път към Япония

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения