сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Родос (Гърция)

Славяна Янева

Ако сте изпуснали пътепис от поредицата или искате хронологично да прочетете всички:

Част 1 Атина – Пирея – пълен напред!

Част 2 На кораба

Част 3 Милос първа спирка

Част 4 Миконос втора спирка

Част 5 Кушадъсъ /Турция/ Ефес

Част 6 Крит /Ираклион/

Част 7 Родос /Гърция/ <<читателю, тук си!

Част 8 Санторини /Гърция/

Част 9 Атина – връщане

Рано сутринта акостирахме на о.Родос. Най-сетне стигнахме мечтаната дестинация, с кораб. А трябваше да кацнем с чартър на почивка, само да припомня началото на нашата одисея…

Разполагаме един единствен ден за впечатления от толкава богатата му история и география.

Слизане – на нормално пристанище в едноименния град. С нас е семейството от САЩ в пълен боен състав. Предстои горещ, зноен ден. Без облаче на хоризонта.

Белият град Линдос, о.Родос
Белият град Линдос, о.Родос

За радост ни посреща климатизиран автобус. Но в него сме за кратко, защото разстоянията не са големи.

Родос е най-големият от Додеканезките острови и най-източният от големите острови на Гърция в Егейско море. И на гръцки и на турски „додекези“ значи 12.  Разположен е приблизително на 18 километра от Турция, между континентална Гърция и Кипър. В тази част се намират многобройни островите, от които 36 обитаеми.

Родос има форма на острие на стрела, дълъг е почти 80 км, широк  38 км, с общата дължина на бреговата ивица 220 км.

Град Родос е разположен в най-северния край на „острието“, има антична част и модерно търговско пристанище. Главното летище Диагорас се намира на 14 км.

Представете си пътна мрежа на острова, както ги рисуват по история: множество лъчи от главния град в посока източните и западните брегове.

Населението му е около 110 000 души, повече от половината живеят постоянно в град Родос, главен търговски и обществен център. Градът е столица на Додеканези, както и на съседните острови: Сими, Тилос, Халки и Кастелоризо (Мегисти). Те имат богата история и на много, от дори най-малките от тях, могат да се посетят десетки византийски църкви и средновековни крепости.

Гербът на остров Родос
Гербът на остров Родос

Интересна е по-новата история на Додеканезките, поради стратегическото си разположение в Средиземно море.

В годините: 1911 – 1947 г. са територия на Италия.

През Втората световна война, по-точно 1943 г. на островите се провежда една от най-епичните битки в историята на Средиземноморието, наречена Додеканезка операция, в която италианските и английските войски се сражават срещу германските части, извършващи десанти на островите.

След подписаното Примирие на Италия с антихитлеристката коалиция през септември 1943 г. и съгласно Парижкия мирен договор (1947), Италия отстъпва островите на Гърция, част от която са до днес.

Италиански следи има навсякъде. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Започнахме с обиколка на средновековните паметници, с „Двореца на великите магистри“, внушителен  спомен за великите дела на рицарите на свети Йоан. През XIV в. те построяват огромен замък, който бил укрепен от всякъде със стабилни порти.

Във всяка от портите ще откриете еклектика от поне няколко култури.

Архитектурата има испански, френски и италиански стил, поради това, че рицарите идвали от различни места в Европа.

През 1522 г., замъкът е обсаден от 100-хилядната армия на султан Сюлейман. За съжаление рицарите не са успели да го опазят и напускат убежището си. Замъкът е съхранен през вековете, но след близо 300 години е разрушен от внезапна експлозия на амуниции. Построен е отново през XIX в. Става лятна резиденция на Бенито Мусолини и Виктор Емануил III – крал на Италия /неговата дъщеря Йоана е съпруга на нашия последен цар Борис ІІІ/.

Между двете крепостни стени е имало род с вода
Между двете крепостни стени е имало ров с вода

Присъствие на „Ботуша“ в двореца го прави съвременна атрактивна забележителност, защото италианците са донесли мозайки, обзавеждане, керамика и скулптори от съседния остров Кос, както и много други предмети от различни култури. Имахме свободно време и се втурнахме да разглеждаме каменните сгради и вити улички на средновековния град.

Из средновековните улички на Родос
Из средновековните улички на Родос

Очарование, спокойствие, солидно строителство за векове.

Потайности
Потайности

Избродихме потайностите на Родос и потеглихме за съседния град Линдос.

Той е вторият по големина на острова. С любопитна история. Мълвата гласи, че Хубавата Елена от Троя е потърсила убежище в града.

Кулите
Кулите

Най-известната атракция е акрополът на Атина Линдия, който е построен през II в.пр. Хр. Освен акропола, интерес предизвиква и древния театър, който е разположен на югозападния слон на Линдос.

Акрополът се намира на височина и към него се стига по стръмна пътека. От двете й страни е пълно със сувенирни магазинчета. Ако ви мързи, енергични мулетари се надпреварват да ви предлагат изкачване с дегизирани магарета с големи самари. Но ние предпочетохме да се катерим.

От задуха и горещината на града и стръмнината, върхът ни посрещна с прекрасна гледка на безброй красиви заливчета и брулещ вятър.

На една от каменните пейки на амфитеатъра група гръцки котки се беше излегнала на припек.

От върха панорамата беше впечатляваща.

От едната ни страна – белият град Линдос, от другата – красиви заливчета за платноходки и лагуни за плаж.

Да, островът е див на юг, но пълен с курорти на север. Знаете ли, че има цял залив кръстен с името на Антъни Куин? По време на снимките на филма “Оръжията на Навароне” (Guns of Navarone) -1961 г., актьорът е очарован от лагуната. Местните жители започват да наричат мястото “Заливът на Антъни Куин”в негова чест.

Поглед към лагуната
Поглед към лагуната

Родос е известен с романтичната „Долина на пеперудите“. Наречена е така, защото на това място битува голяма колония тигрови пеперуди. В разгара на лятото, през месеците юни и септември, долината прилича на пъстра, ярка флорална картина. Накацалите пеперуди отдалече приличат на разцъфнали цветя. Уникално място за лепидоптеролозите.

На връщане, малко преди да се качим на лайнера, се разходихме из пристанището, за да издирим къде е бил най-известният исторически монумент от древността: Родоският колос. Отново едно от Седемте чудеса на света. Доста станаха, но ще броим до седем.

Антично чудо на света, знаменитата статуя на бог Хелиос с блестящ ореол на главата и факел в ръката си, била висока цели 32 м. Краката на колоса, покровител на Родос били стъпили на скалите и корабите са минавали под тях. Е, все пак корабите не са имали днешните габарити на 10 етажни сгради.

За сравнение:  Хеопсовата пирамида в Гиза е 145,5 метра, а Емпаеър стейт билдинг – 443,2 метра.

В самата постройка имало стъпала, водещи до върха на статуята.

Монументът е бил построен от Харес.

Повече от 12 години, започвайки от 290 г. пр. Хр. древните майстори са градили колоса. Той е бил внушителен и монументален, виждал се е отдалече: от корабите и от съседните острови.

През 224 г. пр. Хр. силно земетресение разрушава колоса и за съжаление никога повече не е възстановен. Статуята се прекършва в коленете и остава да лежи на земята 800 години. Част от нея падат в морето.

Родосци са искали да го изправят на крака. Против реконструкцията въстава оракулът от Делфи, вещаещ лоша поличба, ако отново се съгради.

През 651 г. арабите, които завладяват Родос, продават останките от статуята на предприемчив евреин. Какво е направил евреинът с отломките, историята мълчи… Поне нашият екскурзовод не каза нищо по този въпрос.?

Днес на една от колоните, върху която бил единият крак на колоса е монтиран бронзов елен.

Най-точна представя за острова дава тази снимка – пъстър калейдоскоп от различни исторически пластове и вери – споени и безконфликтни днес.

Няколко религии, съжителстват мирно и красиво
Няколко религии, съжителстват мирно и красиво

“Натежали” от впечатления, изтощени от слънцето, обрулени от вятъра, но щастливи се „натоварихме“ на кораба.

Вдигат котвите. Почивка. Открито море.

Тази вечер сме поканени от Капитана на вечеря, а после: забава в казиното.

Стилът на капитанската вечер трябва да е издържан в бяло и тъмно синьо.

Пълен напред!

ГАЛЕРИЯ

Родос (Гърция)

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения