сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Какво е важно да знаете за Исландия?!

Мария Радева

Последните години Исландия стана модна дестинация, откри я Европа и Канада. И заприиждаха туристи от цял  свят.

 • След 66 паралел е студено. Затова започваме с  препоръки какво да носим като облекло.
 • Ако сте през зимата, за да наблюдавате Северното сияние – топли дрехи. Ръкавици, пухено яке с ветроспиращ, промазан слой, дебела шапка и шал. Здрави и удобни обувки, апрески, топли чорапи.

Почти във всяко селище имат местен лифт за ски. Така че може и ски да покарате.

Имайте предвид, че тогава е почти винаги тъмно… Носете си челник, силен фенер.

 • Ако сте през лятото, когато е големият поток от туристи – следва изненада…

Нашето пътуване беше в края на юли и имахме всичко: горещи дни поне 10, студ и мъгла, брулещ леден вятър и пътуване в открит океан – северната част на Атлантическия. Ако съвсем премръзнете на палубата още преди да тръгнете раздават специални гащеризони, облечете се…

 • Удобните туристически обувки са подходящи – вървите по черни пътища, край езера, реки, водопади, край антрацитни плажове…
 • Най-доброто облекло е тип „зелка“. Сутрин и вечер достатъчно топло, постепенно в зависимост от времето се разсъбличате. През моя престой се оказа, че не съм си взела достатъчно тениски и че ми трябва слънцезащитен крем с висок фактор. Изобщо температурните аномалии са навсякъде по света….
 • Добре е при водопадите да си слагате дъждобран. Задължително при Селялантсфос- Seljalandsfoss! Той е разположен на южния бряг на Исландия. Водопадът е на едноименната река Seljalandsá – 60 м над скалите на бившата брегова линия. Няма как да излезете сухи, защото се обикаля, през огромна ниша-пещера. Впечатлението и емоцията са неописуеми… Предвидливите японци са освен с дъждобрани и с любимите чадъри, а ние намокрихме не само дрехите, но и фото техниката…. А беше едва в началото на деня, затова се преобличахме на паркинга. Като добри катунари багажът е в джиповете… За да не Ви се случва, носете дъждобран и непромокаеми панталони…

СКЪПО Е В ИСЛАНДИЯ!

Това е високоразвита страна със стандарт и цени два пъти и половина от Скандинавските страни. И понеже е остров – имат много малко продукти, собствено производство… Така че се подгответе за високи цени – еднакви в крайпътно заведение и стилен ресторант. Те не правят разлика. Купа супа е към 50 лева. Е, може да ви долеят купичката  2-3 пъти, но порцията е голяма и една чиния е напълно достатъчна. В супермаркета бирата е 8 евро. В заведение 10-12 евро. Сериозни хора със сериозни цени. Най-добре е да не мислите за цените, а да се оставите на преживяването.

 • Оригиналните вълнени пуловери от щастливи исландски полу-диви овце започват от 300 евро нагоре.
 • Пригответе си поне 80 евро за Синята лагуна. Ако искате някаква екстра като силициева маска или напитка във водата цената върви нагоре с 10, 20 евро в зависимост от услугата. Обикновена лагуна в населено място, е 50 евро. Изобщо е цифромания. Но има социални намаления за инвалиди, деца, пенсионери.

Исландците се мислят за кулинари и винаги красиво и вкусно се поднасят ястията. Алкохолът е много скъп. Основно се пие бира и чаша вино. Първото имат пивоварни и никак не е лошо.  Основно растат билки… само. И обичат да си ги събират и да ги окачат в заведенията. Разбира се, в парниците имат по 2 реколти зеленчуци и плодове. Имат овче мляко, и производните от него. Всичко от овцете се яде. Храната е екологична, чиста и вкусна. Уважават прясното месо и изобилието от риба. Макар, че са големи риболовци и това е индустриален добив, мекотелите, раците, лангустите и рибата държи високи цени.

ВОДАТА ПО ТРЪБОПРОВОДИТЕ Е МИНЕРАЛНА

Може де се пие, но мирише на сяра. Така че, взимайки си душ, в началото замирисвате на развалени яйца. Бързо се разсейва миризмата… Пийте бутилирана вода – тя е от ледниците или от изворите им, които бликат отвсякъде. Може да пробвате и течащата, но да я сложите да престои, за да се неутрализира сярната миризма.

УВАЖАВАЙТЕ ЗАБРАНИТЕ И ОГРАНИЧЕНИЯТА! СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНИТЕ!

Исландия е подредена страна. Тук има ред и той се спазва. Изключително чисто. Екологическо.

 • Не превишавайте препоръчаната скорост по пътищата. Спазвайте светофарите в тунелите. Отбивайте се на позволени и маркирани за това места. Плащайте си паркинга с карта. На пръв поглед никой не Ви наблюдава. Няма чиновници на стоянките, които да Ви контролират. Пътищата са безлюдни. Но всяко едно нарушение се регистрира – било с дрон, било с камера, било за неизвестни за нас джаджи и Ви спират в първото населено място или на централно шосе. Глобите са много солени… Писах за тях в един от фоторепортажите. Има алтернатива, ако не разполагате с карта и нужната сума. Престой в затвора… Но той също е с висок стандарт. Така че намерете пари и си платете нарушението. А най-добре спазвайте правилата.
 • Никъде не изхвърляйте боклук или цигара. Правете това на посочените места. Боклука си го носете със себе си, както правим ние в планината.
 • Тоалетни има навсякъде – те са подвижни, но навсякъде има вода, дезинфектанти и хартия. Всичко се зарежда с контейнери или се извозва. Не срещате обслужващ персонал. Безлюдно е.

И многобройните туристи спазват правилата.

ГАЛЕРИЯ

Какво е важно да знаете за Исландия?!

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения