сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Из планините на България

Мария Радева

Здравейте, драги планинари!

Няма да Ви препоръчваме пълен списък с 10 задължителни предмета в туристическата раница…

Но се обличайте според сезона и както казват старите българи: „Зимно време с торбичка, лятно време с абичка!“ – мъдро, нали?!

Човекът, с който се чувствам в безопасност в планината – Станой Арабаджиев, обича да казва: „Няма лошо време, има не подготвени туристи!“ и е на 100% прав.

Няма да забравя, как на Голяма Богородица в средата на август ни валя суграшица и беше около нулата на вр. Вихрен, в Пирин планина. Спаси ни вярната ветровейка.

В раницата винаги трябва да имате непромокаемо яке, и/или панталон. Или голям дъждобран, който покрива и раницата Ви. А може да имате и отделен такъв за самата раница. Носете си го, да не отлежава вкъщи в гардероба.

И да не забравите – гети. Те не заемат място в раницата, но са винаги полезни и добре дошли. Научете се да си ги слагате правилно…. На мене ми отне време, как ли са се забавлявали туристите край мене…

Щеките, особено при спускане пазят коленете.

Те ни спасиха при екстремно спускана по „лекия“ път от билото на Стара планини към Априлци.

Минимален пакет лекарства, особено, ако имате някакви заболявания. За бързо реагиране. Или да услужите на спътник.

Лятно време се мажете с репеленти против комари и кърлежи. Последните изобилстват из тревите на по-дивите планини като Странджа и там, където има пасища и дивеч… с една дума: навсякъде.

Трябва добре да познавате планината, ако тръгвате сами и да имате необходимите средства – радар, карта, GPS може да Ви изневери. Не винаги има покритие. Не бъдете самоуверени.

Мобилният трябва да е зареден на максимум!

Ако сте с планински водач, проучете го. Толкова стряскащи случаи са ни споделяли.

Ако сте с група, не изоставайте. Особено в мъгла. За секунди човек изпуска туристите и тръгва …. в грешната посока. Преди да тръгнете викайте, да Ви чуят и се върнат за Вас. Този ужас да изгубя тотална ориентация ми се случи на Понор планина, близко до Своге…. Наведох се за секунда да извадя нещо сладко от раницата и когато вдигнах глава, групата беше изчезнала. Развиках се, водачът ме чу,  върна и ме сложи след него за назидание…

При голям сняг – водачът прокарва пъртината, ако не сте със снегоходки. Ако искате да Ви е по-леко, изостанете да сте от последните. Пред Вас ще е утъпкано. Обикновено се сменят хората отпред, за да си почиват.

И лете и зиме слънцето в планината е силно. А на пролет особено. Мажете се с висок процент слънцезащитен фактор. Стават коварни изгаряния и белези по лицето и раменете, по ушите и носа.

В момента има много добри марки за туристически облекла и принадлежности. Не препоръчвам никоя. Всеки си има предпочитания. Но задължително се снабдете с:

 • Отлични туристически обувки –инвестирайте. Ще Ви се отблагодарят краката. Има полу-сезонни и сезонни/зимни или летни/;
 • Удобна раница, с много джобове; много важно за гърба и врата;
 • В много сигурни слънцезащитни очила;
 • В дишащи материи – през лятото за проветряване, през зимата в термо бельо;
 • Носите шапка – хубаво е да имате лента или шапка за зимата и слънцезащитна за лятото;
 • Чорапите не са за подценяване. Има специални туристически – с маркирани ляво и дясно. Винаги имайте резервен чифт в раницата;
 • Носете си пиличка, често се чупят нокти;
 • Нож – не се знае кога ще Ви потрябва;
 • Крем за устни. Добре е да бъде с фактор;
 • Термос и бутилка от еко пластмаса. Течностите са изключително важни в планината;
 • Винаги да имате парче шоколад или локум – той директно вкарва глюкоза в сърцето… Или солети – също вършат работа.
 • Ако сте група или приятели без водач, проучете си маршрута предварително.

И един практичен съвет към дамите – не ходете с голям педикюр в планината лятно време. При спускането се набиват ноктите и често вечерта оставате без тях… (:  Това важи и при снегоходките зиме.

Дано нещо не сме пропуснали…

Винаги може да разчитате на предварителна професионална информация от организатора и водача. 

ГАЛЕРИЯ

Из планините на България

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения