сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

СОФИЙСКИ КРЪСТОПЪТИЩА

ДАРИНА ВАНКОВА

София живее чрез своите кръстовища.

Някои от тях са оживени и задъхани и събират на едно място ръмжащи коли, пешеходци, просяци, бездомни кучета, случайно преминаващи светски дами, гръмогласни юноши – цялото разнообразие от хора и цветове, които може да предложи столичният град. Ухаят на изгорял бензин, прах или мокри тротоари и само понякога се долавят парфюмите на забързани девойки.

Нощем те утихват, дремят замаяно, – само светофарите неуморно продължават да вършат монотонната си работа, присветвайки жълто все пак предупредително за несъществуващите пешеходци.

Светофар за пешеходци натисни и премини


Светофарът очаква някой пешеходец да го докосне и да продължи пътя си.

Скитник ще допие последна глътка от пластмасова бутилка, ще я ритне ядосано надолу по улицата и ще си потърси дом на някоя пейка.

А после може да бъде доловен ароматът на цъфналата липа наблизо или на изстиващото кафе в картонената чаша на някой сънлив полицай.

Дробовете на кръстопътите Северния парк, есен
Дробовете на кръстопътите Северния парк, есен

Понякога софийските улици се извиват, за да се протегнат към късче опитомена природа. Като тази “Есен в Северния парк”.

Други кръстовища са спокойни, сякаш пренесени от дълбоката провинция. Децата ги даряват със свистенето на велосипеди, горди майки показват света на своите бебета и предизвикват усмивки в изнурените лица на стариците, които теглят карираните си колички, на излизане от магазините. Тези квартални кръстовища внушават самочувствие на шофьорите и те често нарушават правилата. Прашните им коли, отегчени от задръствания и пътни знаци, забравят да намигат при завиване или да спрат, където трябва.

Малкото кръстовище дава илюзия за свобода, сякаш сме в уюта на собствения си дом и можем да се отпуснем, да се пошляем, да разменим усмивки или ругатни с другите вкъщи.

Това е стара София, улица


Старата част на София е хаотична, неподредена и по своему очарователна

През нощта те са пусти, сякаш не съществуват. Тишината ги превзема постепенно и им подарява няколко благословени часа на спокойствие и умиротворение. Влюбените ги населяват с потайни прегръдки и прошепнати думи, а дъждът вали тихо и отмива градската суета.

В София обаче има и трети вид кръстовища.

Това не са просто места, където две улици се пресичат. Те са онези специални кътчета, в които столицата е приютила следите от исторически епохи, отпечатъците от културното и икономическото си развитие и точно там тя пази несъзнателно спомени за личности, събития и идеи.

Самият град винаги е бил на кръстопът между Изтока и Запада, между Севера и Юга. Географски и цивилизационно градът сякаш се е колебаел какво точно да бъде: столица или просто голям провинциален град; място, почитащо богатото си историческо наследство или пъстър търговски и индустриален център, или просто една хаотична, неуправляема и постоянно променяща се амалгама от всичко това.

Дишащо кръстопътище. Парковете на София
Дишащо кръстопътище. Парковете на София

Така птиците и дроновете виждат София. А някъде зад сградите, улицете или парковете, винаги е Витоша.

Тези кръстовища са символ на сложния път на София към това, което е сега.

Богатство и бедност, история и модерност, култура и предприемачество, ориенталски нрави и европейски стремежи, политически страсти и борби, развети национални знамена или синьо-жълтата коприна на властващата в момента геополитическа тенденция.

Нека не ги наричаме кръстовища.

Нека бъдат софийски кръстопътища.

Новите райони от птичи поглед. Кръстопътища. Софийски
Новите райони от птичи поглед. Кръстопътища. Софийски

Новите райони на София са знак за индустриалното кръстопътище между социализма и модерните времена.

А всички снимки от софийските кръстопътища, може да разгледате в нашата галерия.

Край на УВОДА.

Следва първа част…

ГАЛЕРИЯ

СОФИЙСКИ КРЪСТОПЪТИЩА

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения