TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Какво да знаем, ако сме решили да посетим ОАЕ

Мария Радева

Не бихме желали да Ви предоставяме обичайния списък от вещи и правила, които обикновено се връчват на туристите при организирани екскурзии… Споделяме от опит. Надяваме се, да е полезно и при самостоятелно посещение.

Носете си дрехи за:

  • Официални случаи, с подходящи обувки; за хепи ауер, вечеря или клуб.

Специфика: за дамите консумацията е безплатна, а мъжете плащат двоен вход. Последните задължително трябва да са с приличен панталон и риза с дълъг ръкав, затворени обувки. С маратонки няма да Ви пуснат, господа.

  • Туризъм: с яке, може и без ръкави – ако ще ходите на сафари в пустинята, щом се мръкне, температурата рязко започва да спада.
Преди молитва, само за дами
Преди молитва, само за дами

За посещение на джамии!!!

СПЕЦИАЛНО за ДАМИТЕ: непрозрачни дрехи, панталон или дълга пола. Дрехата трябва да покрива глезените на краката и кокалчетата на ръцете. Ако случайно прозира бельото Ви, си носете жал или лека жилетка, да облечете. Задължителен голям шал, за да си увиете главата. Във всички религии дългите женски коси са предмет на изкушение. И разсейват молещите се.

На входа внимателно Ви оглеждат, преди да Ви пуснат.

  • Удобни обувки за дълго ходене. Разстоянията са големи, МОЛ-овете огромни.
  • Бански – не бива да бъде разголен. Топлес не е разрешен на плажа! Арабките обличат нещо като лъскави анцузи, с цветен кант отстрани, материя, която бързо съхне  – дълъг свободен клин и туника с ръкав, в черно или много тъмно синьо, със задължителните забрадки. 

Има навсякъде кабинки за преобличане.

  • Не е проблем да носите къси панталонки и потници в градовете – но не силно разголени. Арабки могат да се оплачат в полицията, че скандализирате техния морал. Уважавайте разбиранията им.

Пазарете се!

Емиратите са огромен пазар с невероятни изкушения. От бижута, сувенири, дрехи, лакомства, подправки, ръчно тъкани килими с инкрустирани полу-скъпоценни камъни,  каквото се сетите или не предполагате…

Но, за да Ви уважават, задължително СЕ ПАЗАРЕТЕ.

Е, в МОЛ-овете с бутици на световни марки това не става – но там винаги има някакви намаления и промоции. За първи път в живота си видях опашка от забулени дами пред магазините на световните марки. Дори имаше заграждение от „позлатени“ ограничители с червени плюшени въжета, подобно на премиера в опера…. Ханъмите чинно чакат на опашка, а млади, пъргави момчета услужливо им носят луксозните пликове със закупената стока. Сигурно под дългите джилбааби се кипрят…

Защото модни тенденции, освен в черно и безформени връхни „пингвинести“ наметала, не видях. Затова пък маникюрът и педикюрът им е безупречен. А гримът, в случаите, когато не са с плътно було: никаб или бурка, – е ярък, тежък и професионално нанесен…

Внимание: БИЖУТА!

И няколко думи за най-добрите приятели на жените, да перифразираме отговора: „диаманти“,  в случая приказни изкушения от накити: стойностни, тежки, ориенталски.

Има страшно много скъпоценни, полу-скъпоценни камъни и злато. Последното е 22 карата: жълто, бяло, розово. 18 карата горе-долу се уважава, но никой не носи европейското 14 карата. Ако сега не се изкушите, няма кога друг път.

Специално за дамите има:

Розови таксита само за жени, които се шофират от жени. За да се чувстват комфортно.

Розов вагон в метрото. Обикновено е в центъра на композицията, обозначен с иконка на майка с дете. Между вагоните съществува трасирана „мисловна“ линия, която никой не прекрачва. Ако сте с мъж спътник, може да си разговаряте: той от към мъжката страна, а вие от дамската през „линията“. Носете си жилетка или шал. В метрото климатиците са надути на макс. Разликата с външната температура е поне 10-15 град. С.

Спирките на градския транспорт са с климатизация и също има разделения по пол.

Неминуемо ще Ви направи впечатление: двойки мъже нежно се държат за ръка. Това не е „друг бряг“, а уверение в дружба и приятелство. Обществото е ясно разделено на класическите два пола: мъжки и женски. Европейските „модни тенденции“ и разкрепостени повеи от САЩ (тип It) там не важат

Дегустация на арабско кафе, по емиратски
Дегустация на арабско кафе, по емиратски
  • Обезателно опитайте арабското кафе. Тук задължително се поднася с фурми. В специфичен съд на чучура има поставено палмово листо, филтрира течността, пълно с арабски подправки. Задължителна: кардамон. 
  • Фурмите са над 500 вида. Атракция си е да посетите пазар на фурми. Разточителни арабски изкушения. Цели сергии преливащи от фурми. Пълни с какви ли не ядки. Вкусно, но държат цена.
  • Може да разплащате с карта или в брой. Но е добре да си обмените преди това валута. Обменните бюра са в метеостанциите и в бизнес центровете.
  • СКЪПО Е!  ОАЕ нямат собствено производство, освен нефт и фурми – всичко е внос. Например: популярна марка паста за зъби е поне 4 пъти с по-висока цена от същата в България. В супера не може да се пазарите.
  • Не пийте водата от водопроводната мрежа! Водата е преработена морска в специални заводи. Те имат кладенци, които не биха могли да задоволят потребностите на населението. Затова употребявайте само бутилирана минерална вода. Тя е внос или  се докарват ледници и се бутилира.
Преработваща пречиствателна станция за океанска вода
Преработваща пречиствателна станция за океанска вода

Приятно пътуване и не забравяйте да споделите своите премеждия!

А всички снимки, може да разгледате на спокойствие в галерията:

ГАЛЕРИЯ

Какво да знаем, ако сме решили да посетим ОАЕ

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения