TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Едно спонтанно пътуване в северната част на Швеция

МАРИЯ СУНД

/Увод/

За севера на Швеция и неговата специфика…

Ако бяха нормални времена, щях сега да съм в Индия и Непал. Пътуването беше планирано  в детайли и всичко беше резервирано и уредено. Но тъй като сме в т.н. трета вълна на пандемията COVID-19, тези планове останаха неосъществени засега.

Навсякъде скука, ресторанти и кафета затварят в 20.30 часа /според последните реструкции от правителството, социалните контакти са сведени до минимум. Повечето от държавите са затворени и допускат  пътници, само с отрицателен тест за Корона вируса. Няма и полети. Положението е отчайващо и нерадостно. Остава само да изпълняваш дълга си – да работиш и тук-таме някоя разходка до местното езеро, за разнообразие.

Последната седмица сменихме и времето. Издърпахме часовника с един час напред и стана много по светло. Идва Великден, ама на мен и яйца не ми се боядисват…

Мъжът ми ме гледаше как съм увиснала увесила нос без моите пътешествия и предложи идеята да отидем с колата на север-към градовете Худиксвал, Херньосанд, Йостерсунд и други.

Град Йостерсунд
Град Йостерсунд

Отдавна бяхме говорили за това и аз се бях съгласила само, за да му „уйдисам“ и да спре да ми го повтаря. Нямах никакъв интерес да пътувам в северната част на Швеция. Там градчетата, ако има такива, са малки, разстоянието между къщите – голямо. Гори и езера. Само природа. Аз съм градско чедо, заинтересувано от култура и история. Природа – не.

Този път, сред налягащата ме скука, откликнах. По-добре Йостерсунд, отколкото все вкъщи…

Тръгнах.

Удължен уикенд, четвъртък – понеделник.

От 30 години живея в Швеция, но по на север от Упсала не съм ходила.

Норланд е най голямата област в Швеция, покриваща площ от 242 735 km², което представлява 59,6% от площта на Швеция, около 2 х от площта на България.Най-голямата и най-рядко населената. Само 20 % от 10 милионното население на Швеция живее там.

По пътя. Тук се смята геометричният център на Швеция
По пътя. Тук се смята геометричният център на Швеция

Това са нещата,които четох като любопитни факти, преди да тръгна за там.

Защо повечето хора предпочитат да живеят на юг?

1. Повече шведи живеят на юг, защото – в сравнение със северните си сънародници –  те не рискуват да бъдат изядени от вълци и мечки? 😀

2. Повечето шведи (80%) всъщност обичат да говорят с други хора. На юг просто има повече хора, с които да разговаряте.

Ако не обичате и кратките разговори, преместете се на север!

Ако обичате да участвате в бурни устни разговори, Швеция като цяло вероятно не е точното място за вас.

3. Някои шведи може да изглеждат стиснати (според мен повечето) – понякога. Те не искат да харчат цяло състояние за отопление  и топли зимни дрехи. На север ще бъде по-студено и по този начин по-скъпо.

Църквата в Йервшьо
Църквата в Йервшьо

4.Не всички шведи си признават, но обожават да се напиват.

Алкохолът е скъп в Швеция. Алкохолът в Германия обаче е евтин. Животът, по-близо до Германия, дава на южните шведи икономическо предимство в сравнение със северните шведи, когато става въпрос за достъп до разговори, които се отключват при поемане на алкохол.

За да се разреши този проблем на север, повечето произвеждат алкохол вкъщи, което е забранено по закон, но властите „си затварят очите“ или гледат през пръсти…

5. Много шведи обичат сексуалните взаимодействия.

Да живееш в северна Швеция означава да отделяш повече време за цепене на дърва или за сваляне на многото пластове дрехи, вместо да се посветиш на „правенето на любов“.

Честно казано, кой се възбужда, гледайки как партньорът му сваля три чифта чорапи от замръзналите си крака?

По най-високия път Флатрует
По най-високия път Флатрует

Като изключим тези всеизвестни истини, Норланд е едно изключително преживяване.

Едно от най-хубавите неща при посещението на Норланд е да се види нейната природа.

Диво и недокоснато от човешка ръка. Чувството е фантастично,останал сам сред величествената природа и отправил поглед в далечината към сини езера, зелени гори, дълбоки пропасти и и като че ли сини възвишения.

В непосредствена близост до дивото има и градски живот с нощувки в хотели, изискани ресторанти, барове и нощни клубове. Туризмът в Норланд също се е увеличил през последните времена и най-големите градове в Норланд: Умео, Лулео, Йостерсунд и Кируна инвестират все повече в туризма.

През деня можете да изживеете абсолютно прекрасна природа, а вечер и нощем да посетите оживения нощен живот на градовете. Много германци купуват къщи и прекарват отпуските си тук. Те са влюбени в тази част от Швеция и приказката за еленчето Рудолф….

Фауната в Норланд също е добре представена. Лос, мечка, росомаха са само част от животните, които можете да срещнете тук.

Нординггро и Бьонхамн
Нординггро и Бьонхамн

В Кируна се намира уникалния леден хотел в Jukkasjärvi, който привлича много туристи.

Всичко е направено от лед. Тук можеш да пиеш от ледени чаши, да преспиш в легло от лед, постлано с еленова кожа. Кируна е град, който е много далеч на север и голямата част от селището се свързва със самите, като отделна група народ и техния живот.

Градът лежи върху желязна мина в планината Kiirunavaara в община Kiruna. Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) добива там желязна руда от началото на 20-ти век и мината е най-голямата и модерна подземна такава за желязна руда в света. Тъй като в последно време се забелязват пукнатини в основите на почвата, върху които са построени къщите на населението, минната фирма ЛКАБ е поела задачата да премести целия град срещу цена около 30 милиарда крони.

Очевидно има още повече пари и сметка да се извлича желязо, щом се поемат такива големи разходи…

Обичайна гледка из пътищата на Норланд Дървообработвателната промишленост е основен поминък на населението тук.
Обичайна гледка из пътищата на Норланд Дървообработвателната промишленост е основен поминък на населението тук.

В близост е и  най-високата планина в Швеция Kebnekaise ,която си заслужава да бъде посетена.

Йостерсунд е голям красив град, разположен на брега на Голямото езеро.Легендата говори,че в глъбините на водата се крие морско чудовище, подобно на Лох Нес.

Умео се нарича градът на брезите и наистина е нещо, което се разбира защо е наречен така, ако посетите града.

Лулео е класифициран като град на спорта и културата.

Сундсвал има най-северното казино в Швеция.

Най-големият музей на открито на Norrland може да бъде намерен извън Härnösand.

Örnsköldsvik също има какво да предложи, включително Varvsberget, който се намира в центъра на града, където можете да се насладите на фантастична гледка.

На котва, езерото
На котва, езерото

Високото крайбрежие има великолепен пейзаж с високи планини и хълмове, които достигат до морето. Той е станал известен преди всичко с поддигането на земята, което започва с приключването на ледния период преди около 10 000 години. Всъщност цялото източно крайбрежие към морето е фантастично преживяване.

Голямото езеро
Голямото езеро

Споделям моите наблюдения и преживявания.

И така – напред – към СЕВЕРА НА ШВЕЦИЯ!

А целята галерия може да разгледате тук. И това е само началото!

Следва продължение…

ГАЛЕРИЯ

Едно спонтанно пътуване в северната част на Швеция

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения