сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Укротител на ВОДА, сиреч Н2О

ВИКТОР ДЕМИДОВ

На Виктор Демидов е подвластна водата: езеро, река или водопад…

Тя кокетно замира, за да му позира. Понякога.

Дори докарах рима…

Друг път я превзема на абордаж – труднодостъпните езера под билата на планините. Или с търпение я завладява – настройва апаратурата, наблюдава и търпеливо снима кадър след кадър в търсене на съвършения.

Но как да уловиш падащата вода…

Успява!

Насладете се на водопадите с точното око и не трепкащата ръка на фотографа.

Тръгнал на път, странникът не предполага, че има толкова много и живописни водопади на „една човешка длан“ България.

От снимка на снимка, от дума на дума – стана фото-пътепис.

Бъндерица
Бъндерица

Например, ако сте тръгнали на ски в Банско или на разходка през есента и видите река Бъндерица…

На нея, в околностите на града, от ляво на река Глазне ще видите този прекрасен водопад. И не само. Реката е само 13 км дълга, а с толкова прагове.   

Потокът започва своя път от височина 2310 м, от Горното Бъндеришко езеро в Северен Пирин. Първоначално тече на северозапад и събира водите на останалите Бъндеришки езера, а след Рибното Бъндеришко езеро поема на североизток.

Причина за водопадите и скоковете е, че се спуска от голям наклон (средно 100,77 м/км).

На 1700 м над м.в. образува Бъндеришки скок – първенец с височина от 30 м.  

През 1965 г. районът около него е обявен за защитена местност.  

Полюбувайте се на Бъндеришки скок, търпеливо заснет от Виктор.
Водопад Гюмберджията
Водопад Гюмберджията

Водопад Гюмберджията – един от лесно достъпните водопади. Разположен е в Родопите, на Белишка река, в околностите на село Белица, в община Лъки. Обявен е за защитен природен обект.

Водопад Докузак
Водопад Докузак

Водопад Докузак – уникално красив. Убедете се сами. Намира в Странджа планина, близо до Малко Търново. Името на водопада, означава 9 извора. Идва от едноименната река, на която е разположен, а тя води началото си от 9 карстови извора. Явно цифрата 9 е сакрална.

До него се стига лесно, като преходът е подходящ и за деца. В района има изграден туристически заслон с камина и дървени маси.  

Дуршин скок е един от трите КОПРЕНСКИ ВОДОПАДА / за любознателните ще ги изпишем: Ланжин скок, Дуршин скок и Воден скок./

Посоката е: София – Монтана, 130 км. Каскадата водопади се намират на югозапад от града, близо до границата със Сърбия.

Водопад “Дуршин скок” е разположен на река Графска, в Западна Стара планина, близо до село Копиловци, в местността Дуршина ливада. До него може да се стигне по Копренската екопътека, започваща от село Копиловци. По реката има множество водопади, но най-красив е Дуршин скок.

Преходът трае около пет часа и е препоръчително да се прави с водач. Пътеката ще ви отведе в местността под връх Копрен. Общата дължина на маршрута е около 20 км.

Най- подходящо е да бъде посетен след дъждове, когато е най-пълноводен.

Водопад Ланжин скок
Водопад Ланжин скок

Водопад Ланжин скок е част от Копренските водопади с височина около 8 м. Не е най-висок, но е изключително фотогеничен ?

Водопад Костенец
Водопад Костенец

Водопад Костенец е близо до село Костенец, на около 80 км. от София.

В полите на Рила, някъде между София и Пловдив, близо до град Костенец, но търсите СЕЛО КОСТЕНЕЦ. Жителите на селото и на града са чувствителни, ако ги объркате! Районът около селото е заселен още преди новата ера, а градът се ражда през 1884 г.

Малко след като подминете селото, има паркинг. На 2-3 минути пеша от него и чешмата се намира Костенският водопад. Висок е около 10 метра. Реката, която го образува е Чавча. Тя е оформила по интересен начин скалите около водопада и е образувала още няколко по-малки. Ще им се насладите, докато вървите към големия водопад.

Костенският водопад е муза за Иван Вазов, възпят в две творби. Част от едноименното му стихотворението е изписано и на дървен орнамент в началото на алеята към водопада.

Водопад Попина Лъка се намира на около 15 километра от град Сандански в едноименна местност. До него се стига за около 20 минути с кола по тесен, но добър асфалтов път, промушил се в дефилето на река Санданска Бистрица между високите хълмове. За да хванете този път, ако идвате от София и влезете в Сандански, на второто кръстовище завивате вляво (първото кръстовище е за центъра на града).

Не след дълго пътят излиза от Сандански, минава покрай къмпинг, няколко ВЕЦ-а от каскадата Санданска Бистрица, покрай каменоломна и навлиза във вилна зона, част от местността Попина лъка.

По протежение на шосето ще се насладите на живописни кътчета: големи заоблени речни камъни, на места целите позеленели от мъх, завои и скокове на водата. На няколко места по пътя към водопада има чешми, с обособени места за барбекю. След първите къщи във вилната зона е хижа „Яне Сандански“, а на 50-ина метра след хижата е самият водопад Попина лъка.

Лесно достъпен.

Много красив, видно от снимките. А според Виктор Демидов – има и сърце.

Сърцето на водопада-Попина Лъка
Сърцето на водопада-Попина Лъка
Водопад Първенец
Водопад Първенец

Водопад Първенец –  любимо място за отмора на пловдивчани, само на 10 км от града на тепетата се намира в с. Първенец. Тръгвате през селото и в самия му край по пътя за с. Храбрино ще видите река Първенешка и водопада. Няма как да объркате отбивка, тъй като там има няколко заведения и през почивните дни – множество паркирани коли. Изключително подходящо за пикник покрай реката.

Виктор е избрал работен ден, защото събота и неделя е трудно да си намериш кътче от десетките компании и семейства. В не COVID-19 време. И късно есента… Полюбувайте се!

Водопад Честненско усое
Водопад Честненско усое

Водопад Честненско усое – “Честненско усое” или “Якорудски водопад” е красив 15-16 метров водопад, който се намира на река Честна близо до гр. Якоруда, в Рила планина. От гр. Якоруда се стига с кола по пътя за курорт “Трещеник” (на окол 7 -8 км).

Обявен е за природна забележителност и защитена местност от 1985 г. По самата река до водопада има още няколко малки с височина 5-10 м.

Мъглижки водопад
Мъглижки водопад

От София, посока Стара Загора, стигате гр. Мъглиж – 258 км. Мъглижки водопад е на север от града, на 610 м надморска височина.

Те са два: Голям – 15 м и Малък – 10 м.
Големият скок е на около 5 км северно по течението на Мъглижка (Селченска) река, която образува впечатляващата Мъглижка клисура над града. Маршрутът започва от местността „Барите“ („Баралъка“). Около 2,30 минути ходене Ви трябват, за да стигнете водопадите. Но щом сте в района и сте тръгнали на разходка, отделете време, за да посетите едноименните крепост и манастир. Те са по пътя на каскадите.

Просто есен
Просто есен

Всички водопади са снимани през есента. Мислим си, че тогава са не пълноводни. Оказва се, обратното. Прибавете огнените, ярките багри от паднали листа в контраст на обрамчилите със зелено мъхести камъни, със синевата на шуртяща вода: приказно!

Ситовски водопад
Ситовски водопад

Ситовски водопад се намира в Родопите, на 30 км от Пловдив, точно на разклона между красивите родопски села Ситово и Лилково. До тях се стига по черен, но сравнително равен път. Левият път продължава към Ситово, а десният – към Лилково. Под моста на разклона, по който се завива за Лилково, преминаващата река е образувала каскада от водопади. Каскадите са с максимален пад от около 2 метра, изключително живописни.

Сопотски водопад
Сопотски водопад

Сопотски водопад – лесно достъпен, в гр. Сопот.  Намира се на река Манастирска. От манастира „Свето Възнесение“ или „Свети Спас“/В този манастир Васил Левски приема монашеството и името Игнатий на 7 декември 1858 г., а по-късно го използва като едно от многото си убежища. През 1875 г. революционерът Тодор Каблешков заклева в манастира членовете на възобновения Сопотски революционен комитет. / се тръгва по реката на много приятна разходка в полите на Стара планина. Реката прави още няколко малки каскади по маршрута към големия водопад, така че разходката напълно си заслужава и при по-малко вода в реката. Но Виктор го е заснел в пълноводната му красота.

Урдина река-Рила
Урдина река-Рила

В Урдина река, Рила планина, на 80 км от София се намира красив водопад. Все още запазен от набезите на туристи район. Цялата река образува малки каскади. Един от тях най-големия е заснел Виктор Демидов.

Хайдушки водопад
Хайдушки водопад

Хайдушки водопад  се намира на маркирана в зелено екопътека „Хайдушките водопади“ в Западна Стара планина.

От София – Монтана – 80 км. Монтана – гр. Берковица още 23 км. Фактически пътеката започва от края на Берковица. След стадиона има табела за хижа Ком наляво, но пътят за екопътеката е надясно. По стълбовете се вижда на места маркировка зелено с бяло има и табелка за водопадите. Може да си паркирате автомобила, ако сте с кола.

Водопадът Варовитец се намира на по-малко от 3 километра от град Етрополе, което обяснява защо понякога го наричат Етрополски водопад. Освен това, е разположен на броени метри от прословутия Етрополски манастир.

До 1970-те години в края на каменното корито е имало водно колело, което е задвижвало генератор за електрически ток, захранващ манастира.

Водопадът Варовитец се смята от туристи и пътешественици като най-красив в цяла България. Това се дължи на уникалния начин, по който скачат водите му, формирайки множество прелестни завои и каскади. При това не е висок, но колоритен. За оформлението допринася ярко зеленият мъх върху големите облите камъни.  

До водопада води живописна пътека, а край него са поставени дървени парапети, които позволяват да се насладите на гледката напълно сухи, само на няколко крачки от водата.

Водопадът Веровитец е 15 метра, но от върха към подножието се забавя и заприличва на ромоляща горска рекичка. Водата минава през поредица от по-малки и големи каскади, идващи бързо една след друга. Обикновено е винаги пълноводен.

Той е разположен на надморска височина от около 750 метра, като попада в пояса с най-гъсти гори по южните склонове на Стара планина.

Растителността в района е почти изцяло широколистна, в тази област се срещат почти всички дървесни видове, характерни за нашите гори.

Освен на снимката, може да се насладите на гледката на каскадата в нашия канал в YouTube

Намират се в Родопите. София – Батак около 147 км. На 20 км от Батак е с. Фотиново. Пътеката за Фотинските водопади започва от центъра на село – малко площадче пред кметството. 

Самото село е сгушено в облите върхове на планината. Има маркиран черен път.

Водопадите се ширят в смесена гора – широколистна и иглолистна. Добре е да сте с щеки. Мястото е трудно достъпно. Има слизане по силен наклон надолу.

Река Фотинска прави красиви каскади, именно на тях се намират двата водопада.

Разходката си заслужва, което е видно от красивите фотографии на Виктор Демидов.

Споделихме с Вас живописни картини на снимки, а ярки и красиви видеа с водопади може да видите на нашия канал в YouTube, с ценна информация за тях.

Водопад Дупнишка Бистрица

ГАЛЕРИЯ

Укротител на ВОДА, сиреч Н2О

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения