сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

В Сингапур

ИСКРА ТОДОРОВА

Сигурно всеки е виждал снимки и клипове от футуристичните атракции в Сингапур. И аз, като всеки, който ги зърне, бях впечатлена, възхитена; невярваща на очите си.

Но не съм си мечтала, че може някой ден да стигна до Сингапур.

 • Като всеки човек, който обича да пътува самостоятелно и с малко разходи, съм „абонирана” за оферти на евтини самолетни билети, настаняване и всичко свързано с пътуванията. Така през март попаднах на изгодно предложение от турските авиолинии.
 • Второто, много важно нещо е да се намери съмишленик, с който да се действа веднага, защото тези билети са малко и свършват бързо. И така с Ели не мислихме дълго. Още същия ден си купихме билети за ноември, за след девет месеца.
 • Когато сам организираш пътуването си, си трябва подготовка. Почти месец всяка свободна минута „бях” в Сингапур. Четох, гледах, рових се в сайтове, превеждах, сравнявах, избирах… Един ден колегата ми каза: „ Ти толкова научи за Сингапур, че се чудя защо изобщо ще ходиш!”,?
 • Бях запазила хотелска стая с възможност за безплатно анулиране. Няколко дни преди срока да изтече, проверих резервацията и се порових из сайта за настаняване. Оказа се, че в същия хотел , ако платим веднага, цената на стаята ни пада с не малка сума. Споделям това като възможност, която всеки би могъл да използва.
 • Купихме си и билети за атракциите през Klook.com, където също има добри отстъпки. И така, с възможно най-малко разходи, двете с Ели прелетяхме близо 10 хиляди километри, за да видим чудото Сингапур!


Понеже вече поствахме снимки ( Ели направи страхотни снимки във Фейсбук) и кратки бележки от местата, където бяхме, не искам да се спирам отново на тях.

Ще разкажа какво ме впечатли извън атракциите.

 • Първото нещо беше да усетим какво означава екваториален климат. Сякаш влизаш в сауна. Топла влага те обгръща и усещаш жегата с носа, с устата, с кожата си. Струйките пот се стичат по теб като пипала и за минути дрехите ти полепват по тялото. За щастие автобусите в Сингапур, както и всички сгради, се охлаждат. Температурата в затворените пространства е около 20 градуса. Затова в Сингапур трябва да си носиш дреха не за навън, а за вътре.?
 • Другото нещо, което няма как да не забележиш, е топлото отношение на местните хора. Всички са усмихнати, добронамерени и дори само ако се чудиш нещо с телефона си в ръка, веднага някой е готов да помогне. И то с усмивка и от сърце. Защо тези хора са такива и как е уреден животът им? Това ще се опитам да обясня, доколкото успях да разбера от това, което знаех предварително и което видях там.


Започвам с малко география…

 • Сингапур е островна град-държава, намираща се в южната част на Малайзия (да не се бърка с Мала Азия, както правя аз). Територията й е 720 кв.км, а населението е над 5 милиона и половина. Това прави страната една от най-гъсто населените в Азия.
 • Поради стратегическото си местоположение, пристанището на Сингапур е било много апетитно и съответно територията често е била колонизирана. Най-трайни следи са оставили англичаните. И днес автомобилното движение е от ляво, както и контактите на електрическата мрежа са по английския стандарт.
 • Има и доста запазени ниски сгради от онова време по брега на реката. Но най-важното е, че английският език е един от официалните езици, наред с малайския и мандарин.
 • В образователните институции се използва английски, за да обедини всички многобройни националности. Разбира се, това е английски, повлиян от местния начин на говорене. Наричат го Singlish.
 • А за това, че тук образованието се цени високо, може да се съди по няколко фактора. В Сингапур има много елитни университети, включително чуждестранни. Някои от специализираните училища са в централната част на града. Сградите са ултра модерни, с ограничен достъп и по-скоро приличат на скъпи хотели.
 • И няма как най-високотехнологичната страна на планетата да не произвежда образовани и интелигентни кадри за своята икономика.


Но как така за 55 години независимост от бедна, блатиста територия, страната става толкова просперираща?


В основата на реформата е Ли Куан Ю. Той е министър-председател на републиката от 1959 г. до 1990 г. През това време създава среда, в която да има възможно най-благоприятни бизнес условия:

 • премахва митата и таксите при внос и износ, намаля държавните разходи, което довежда до по-малки данъци, изгражда бързо и прозрачно административно обслужване.
 • Свежда корупцията до нула. Идеята му е да се даде еднакъв шанс на всички. И в момента чиновниците в Сингапур са най-високо платените в света, но всички административни услуги се извършват онлайн.


В същото време тук действат изключително строги закони!

 • За замърсяване глобата е 500 долара, а за разпространение на наркотици присъдата е смърт.
 • Дъвките също са забранени. Но пък е чисто. Много чисто!


В Сингапур няма задръствания, защото колите са малко.

Да имаш кола тук е скъпо. За всеки автомобил се изисква разрешително, което се издава за 10 години и всяка година се плаща такса, която струва колкото колата. Затова на светофарите има не повече от три коли една зад друга.

За сметка на това общественият транспорт е отлично уреден.

Има много автобуси, метро, влакове. Цената се определя от дължината на маршрута, който изминава пътника. Картите се маркират на влизане и излизане от транспортното средство. Има сайт, където всеки може да провери колко ще му струва пътуването и дали плащането му е отчетено коректно. В метрото, на кабинковия лифт, на всички атракции и места, където има поток от хора, има и обслужващ персонал. Излишно е да казвам, че всички са усмихнати и любезни.


В Сингапур има работа за всички!

Оказа се, че хотелът, в който бяхме отседнали, е собственост на благотворителна организация. Част от персонала бяха хора със заболявания. Те работеха в екип със здрави хора и се чувстваха полезни и значими. В хотела имаше зали за обучение, концертна зала, администрация. Всичко в помощ на хората със специални потребности. Близките им само ги придружават до работното им място и обратно.


И така стигаме до здравеопазването.

Системата им се гради на три стълба.

 • Първият е всеки работещ да се осигурява в личен фонд;
 • Вторият – държавата финансира част от здравеопазването;
 • И третият – бедните се обслужват безплатно!

Както вече казах, работа се намира за всички и съответно всеки може да си плати.


Ето защо хората в Сингапур са усмихнати, спокойни и любезни.

Защото в тази страна хората се ценят високо.

Защото трудът им се цени високо.

Защото всички раси и националности живеят в толерантност и хармония.


Всичко, което привлича туристи от цял свят в Сингапур, е дело на тези хора. Чрез технологиите те създават природа там, където я няма. Създават красота!

КРАЙ!

ГАЛЕРИЯ

В Сингапур

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения