TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

За японската кухня: отвътре!

Теодора Петрова

Японската кухня- това необятно море от вкусове и култура!

Всеки от нас поне веднъж е имал шанса да опита поне едно вкусно японско ястие. Със сигурност всеки вероятно има своето усещане за вкусовите решения на японците, но всички ще се съгласим, че преживяването си струва.

Толкова разнородна и пъстра – от полето с ориз и рибата, през соята, червения боб и водораслите, до абсолютно деликатесните видове миди и ракообразни, – японската кухня е една симфония от вкусови преживявания.

Както може би сте опитвали, вече познатото навсякъде, суши, – то Вие може би знаете, че японската кухня не е пикантна за разлика от други региони в Азия.

Тя по-скоро провокира фините сетива, предлагайки умерени и балансирани вкусове. Както при приготвяне на суши, така и в различните супи, познати по-нашите ширини (мисо, рамен, удон).

Японският начин на готвене представя един балансиран и полезен прочит на кухненските умения.

Аз самата не съм от клуба на добрите готвачи, нито съм особено претенциозна за храната, която някой би сготвил за мен, но дори и аз – по-скоро се затруднявам в опити да похапвам китайска или тайландска кухня. Това обаче съвсем не се случва, когато съм пред маса, отрупана с японска храна. Там вселената е различна и всичко е овкусено точно толкова, колкото е нужно!  

Но нека ви разкажа малко повече за моите вкусови преживявания из „Страната на вишните“.

Мога да започна с това, че японците не са от народите, които силно обработват храната си топлинно.

Напротив, при тях термичната обработка е минимизирана до толкова, доколкото процесът ще омекоти продуктите и ще спомогне по-лесното смилане – усвояване от организма.

Както вече е всеизвестно, силно обработената топлинно храна не е качествен източник на енергия, а това е изключително важно за японците.

Например, когато се хранят в обедните часове, те обикновено са затрупани от задължения през остатъка от деня и за нацията е изключително важно храната, която ще приемат да не спомогне за ленивост и отпадналост. Напротив, от процеса на хранене се очаква: да влее сили и да оживи съществото, за да може то пълноценно да функционира през останалата светла (и доста често вечерно – тъмна ) част от ежедневието.

Това, като че ли, е била първопричината японската кухня да се обособи във вида, в които я виждаме и до днес.

В тази посока е и явлението: „японците се хранят от малки съдове и по малко“.

Всъщност те не консумират „малко‘‘ количество храна, а  “по-малко от различни видове храна‘‘ и това прави храненето разнообразно.

На масата си те ще сложат множество малки съдове, в които ще има различни мариновани или свежи растения и семена.

Малки порции, но от всичко почти
Малки порции, но от всичко почти

Целта е точно тази, която споменахме, а именно- енергизиране и оптимален балансиран прием на хранителни вещества. Това не означава, че японците не са чревоугодни, напротив- храната заема своето почетно място в сърцето на всеки японец, но от особена важност е ‚栄養バランスの良い食事‘ както те наричат „хранителния баланс при храненето“.  

Но нека не идеализираме японската кухня, а запазим обективност, споменавайки, че много от блюдата включват едно или повече пържени съставки.

Разликата с европейския модел на запържване се състои в това, че всъщност запържването се осъществява с едро смляна (надробена) смес, която наподобява нашата галета. Това се прави с цел извеждане на мазнината при оцеждане на запържената храна. С тази обработка се намалява попадането й в организма. Когато тези пържени съставки от общото ястие биват комбинирани със зеленчуци, семена или водорасли, алкалният баланс в организма се поддържа и се постига така уважаваният „хранителен баланс“.

И така, нека Ви покажа няколко приятни кулинарни спомени в следващата галерия:

Почетно място за познатото на всички автентично японско суши.

И безупречна хигиена. Прясната риба е в основата.

Продължаваме вкусовите приключения с няколко вариации на „удон‘‘ и „соба“:

Също така, не често срещано у нас: „донбури‘‘ със сьомга, риба тон и малко сурови калмари:

И, разбира се, десерти. В Япония, също като при нас, те са на почит.

Японките ги обожават и дори има израз „Бетсу бара“ ・別腹・ което буквално означава „отделен стомах“ (колкото и да сме хапнали, място за десерт винаги има в отделния стомах ?

И така, мили мои читатели, надявам се със скромната галерия да съм успяла да предам частица от японската визия за храната.

Ще ми се да вярвам, че следващия път, когато седнете на българска трапеза, ще си спомните посланието от мен и японците: балансирано разнородно хранене в полезни количества

Бъдете здрави!

Японска трапеза
Японска трапеза

Всички ястия може да дегустирате виртуално в галерията:

ГАЛЕРИЯ

За японската кухня: отвътре!

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения