сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Замъци и фонтани на път за вкъщи / част 1

МАРИЯ СУНД

Версай и Тур дьо Франс

Всички сме чели и препрочитали романите на Александър Дюма за времето на кардинал Ришельо, кардинал Мазарини, Ана Австрийска и Людовиците – XIII, XIV. За тримата мускетари, за Д’ Артанян и за Виконт дьо Бражелон. Четяхме и мечтаехме. Вживявахме се в техните приключения и интриги, пренасяхме се във времето на XVI век.

(Това е поредица от пътеписи. Вълнуващи и интересни!

Първото – не бива да се пропуска:

ДА ОТКРИЕШ БРЕТАН (BRETAGNE) – ПЪТУВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ:  COVID-19 Мон Сен Мишел (Le Mont-Saint-Michel)

 Второто е – Бялото злато на Бретания и Льо Кроазик

Трети приключение: РОШФОР-АН-ТЕР (ROCHEFORT‑EN‑TERRE)

Четвъртото: КЕМПЕР (QUIMPER)

Петата спирка е при: КЛОД МОНЕ И ПРОЧУТИТЕ ВОДНИ ЛИЛИИ

???Тук си, читателю! Шеста ще се разходим и изследваме: Замъци и фонтани на път за вкъщи. Версай и Тур дьо Франс

И последната, седма, отново – Замъци и Фонтани на път за вкъщи /втора част/ Пиерфон, Шато дьо Ла Рош-Гуон и ….)

Преди няколко години пуснаха тук (Швеция) и сериала за Версай. Бяхме ходили до Париж преди, но времето не стигна за посещението на двореца.

Но сега дойде времето и за него.

Може би звучи изтъркано да се пише за Версай. Прескочете го и продължете нататък. Това са моите впечатления от двореца и предградието на Париж.

1 Версай. Преди да влезем
1 Версай. Преди да влезем

Бяхме отседнали в селото Сант Гемме Моронвал при весел и артистичен хазяин, бивш музикант. Разказа ни, че самият той е роден във Версай. Родителите му са имали месарница и в магазина често е идвала майката на Ален Делон. Повечето от френските звезди са живели първо във Версай, преди да се преместят в Париж. Разказа ни как като млади са се събирали в градините на двореца, прекарвали са по-голямо време там, вместо да ходят на училище.

Според него нямаше какво да му гледаме на двореца, градините бяха важни. Там бяха спомените му… 

Имахме на разположение 2 дни: неделя и понеделник. В понеделник беше затворено, така че остана само неделята. Бяхме принудени да резервираме време за посещението поради Корона рестрикциите. Не пускаха повече от 20 души в залите. Изискваха маски и имаше пълни проверки дали спазваш времето си и как носиш маската. Напомняха навсякъде, че тя трябва да покрива и носа, не само устата.

Маски имахме всички, но никой не спазваше дистанция, когато бяхме вече влезли в помещенията. Очевидно французите бяха решили проблема чрез задължителното носене на маски, не като нас, в Швеция – чрез спазването на дистанция.

За да се посети дворецът се плаща, има различни планове на посещение. Дали ще се види само големия дворец или и Трианоните -Голям и Малък. Да се посетят и трите струваше 24 евро, което не беше много според нашите шведски мерки. При нас да се посетят музеите е много по-скъпо, за разлика от Франция. Политика и стимулиране на всичко френско, може би. Всички да видят и да се докоснат до величието на La France.

Посещението на градините е безплатно. Те са винаги отворени. Разбира се,  дворецът е величествен, нищо ново. Огледалната зала и всички тези портрети и картини те замайват.

Историята на всички битки ,които Франция е водила през времената и е спечелила. Напразно търсих картината за битката при Ватерло, нямаше такава. Не влизаше в концепцията, очевидно.

2 Залата с картини от битки, само с победите, разбира се
2 Залата с картини от битки, само с победите, разбира се

Вървях из залите и се изкачвах по стълбите и си мислех за това, което бях чела за тогавашните нрави. Без къпане, но с много парфюми и аромати. Бях чела за миризмите, които са се носили отвсякъде. Нямало е гърнета, затова често са задоволявали природните си нужди в ъглите. Фините дами с големите рокли. Слуги е имало навсякъде, разбира се.

Като гледах огромните портрети на Краля Слънце си мислех за манията му за величие и може би липсата на достатъчно самочувствие, компенсирана с високите токове на обувките му и „кула“ перука. Какво ли не е правил, за да се извисява над своите аристократи и подчинени, самият той, надарен с нисък ръст. Стига ни толкова от двореца.

3 Кралят Слънце в цялото си величие
3 Кралят Слънце в цялото си величие

Останаха градините. Огромни. Беше много горещо и на мен не ми се ходеше. Взехме по наем малка количка за един час. Скъпо струва, но мъжът ми прие изпитанието. Ако закъснееш повече от един час, за всеки започнали 15 минути, плащаш 8 евро. Дадоха ни карта, по която трябваше да се придвижваме. Отклоним ли се от начертания път, колата спира!

10 Електрическо возило във Версай
10 Електрическо возило във Версай

Фонтаните ги пускат в определен час. Ако искаш да ги видиш, трябва да чакаш.

Ние ги изпуснахме. Искаше ми се да се повозя с лодка по големия канал. И това струваше отделно, някой трябваше да гребе и този някой беше мъжът ми. И аз не посмях да се обадя. Той искаше да тръгва и аз се примирих.

Излязохме от двореца, видяхме насъбрани хора и чухме викове. Насочихме се натам и попаднахме в средата на рекламно шоу. Различни коли, пикапи и камиони, изрисувани с фирмени имена, хвърлящи малки рекламни продукти: химикалки, бонбони, раници с тяхното лого.

И ние хванахме нещо.

Оказа се че Тур дьо Франс започва днес и минава покрай двореца. Тава беше самото рекламно шоу на фирмите, които спонсират колоездачното състезание, което от своя страна е популярно и обичано. Хора навсякъде. Някой с маски, други – без. И никаква дистанция…

Насядали по тротоарите и чакат да зърнат колоездачите, които преминават за 10 секунди.

Ние се заразихме от това повишено настроение и се наредихме да чакаме.

Чакахме около 2 часа, но времето мина някак си бързо. И ги видяхме… Имаше и какво да разказваме.

Бяхме видели ТУР ДЬО ФРАНС.

/Край на 1 ва част Замъци и фонтани, на път за вкъщи/

Всички снимки, моля разгледайте в галерията!

ГАЛЕРИЯ

Замъци и фонтани на път за вкъщи / част 1

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения