TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Какво е добре да знаете, отплавайки на круиз

Славяна Янева

 • Едно от предимствата на този род пътуване е, че можете да видите много обекти наведнъж в една държава или различни. Защото корабът пътува през нощта, а на сутринта или след ден-два сте на друго място и имате на разположение време да го разгледате. На пристанището ви чакат автобуси, които ще ви разведат. Или сами можете да си организирате еднодневно пътешествие. Пълно е с таксита в очакване.
 • Забавно е! Ако обичате забавленията и сте тръгнали да си почивате – на правилното място сте.

На кораба има много изкушения:

 • Поне два басейна на палубата;
 • Казино, рулетки;
 • Вариете; със спектакли всяка вече;
 • Аниматори; за деца и възрастни;
 • Организират се състезания по каквото се сетите и не се сетите;
 • Няколко ресторанта с различни видове кухни. С кулинарни изкушения от цял свят.
Плажът на палубата
1 Плажът на палубата
 • Всяка вечер в каютата ви оставят информационен бюлетин – с предстоящите екскурзии, забавления, конкурси. С програма на вариетето и предложения, какво още може да посетите. Всички мероприятия са безплатни. Но предвидете т.н. „джобни“ за персонала, те са определена сума на ден, която ви е написана в офертата. Точно за това се дават накрая на плаването ви.
 • И нещо много важно: носете си подходящи тоалети. Вечерите са с изискване за официални дрехи или начин на обличане, т.н. „дрес код“  – дори има определен цвят, който е добре да носите на вечеря или във вариетето.

Например, вечерта на Капитана – препоръчва самият Капитан да сте облечени в синьо и бяло.

От наблюдение и изчитане на препоръките носете си дрехи в основните цветове: бяло, синьо, червено, бежово… И акценти, как да ги съчетаете. Е, пълно е с магазини, винаги може да се купи още нещо.

Хубаво е да носите и шапки – не само срещу слънце, но и в случай, че дрес кода го изисква. Подходящо съчетана с тоалета. Ако искате да сте шик. ?

Разбира се, никой няма да ви върне. Но ако сте неподходящо облечен – примерно с маратонки, а е написано „обувки“ ще се чувствате не на място. А може и да ви върнат да се преоблечете с нещо подходящо.

Така че мъжете е добре да имат по някой спретнат панталон, колан и обувки. Ризи.

 • Ако ви става лошо, носете си хапчета срещу морска болест, защото няма да можете да се наслаждавате на пътуването.

Препоръчваме: „Дименхидринат“ 50 мг. Без лекарска рецепта е. Ние не чакахме да ни става лошо, предварително решихме да елиминираме всякаква възможност от дискомфорт. А хване ли ви веднъж морската болест е мъчително преживяване, ще си лежите в каютата през цялото пътуване…

Евтино, ефикасно, българско лекарство: взима се няколко дни преди пътуването. По половин сутрин и вечер, когато вече сте на борда.

 • Обикновено корабите са огромни – с по 2000 души екипаж и 3000 души пътници. Ще се срещнете с хора от цял свят.

На кораба има ред и дисциплина. Отплава на точно определения час и нито минута не чака. Затова трябва да сте по-рано, защото има специална проверка на всяко влизане.

По-сериозна от самолет.

Особено първата проверка при пристигането е грандиозна – трябва минимум два часа да сте по-рано, за да ви проверят багажа, да го качат на лентата и ще си го получите пред каютата… Няма да ви чака цял един огромен кораб.

Затова добре си организирайте трансферите и не закъснявайте! Ориентирайте се предварително за вашия номер на входа.

По-добре малко по-рано от уреченото време, а не да чуете сирената на заминаващия кораб.

Всяка вечер има бюлетин с предстоящи новини
2 Всяка вечер има бюлетин с предстоящи новини, със закачливо навити хавлии
 • Има инструкция по безопасност още първия час при тръгване. С отплаването ви. Изкарват задължително всички пътници на палубата – във всяка каюта има спасителни жилетки и пояси, според броя на пътниците – всеки си взима.

Отговорна и строга е цялата процедура и бъдете внимателни при инструктажа. Запомнете си лодката, на която трябва да се качите при произшествие и точния кей на палубата, където при тревога трябва максимално бързо да пристигнете. Инструкциите са по високоговорител, по радиоточка в каютата поне на шест езика.

 • И нещо много важно: предварителното закупуване на желаната каюта. Тук бъдете внимателни. Имате възможност да влезете в Интернет и да видите чертеж на съответния кораб, за да се ориентирате къде се намира каютата, която ви предлага агенцията. Разбира се, зависи от цената. Има каюти без прозорец – които са по средата между стаи с илюминатори. Ако имате клаустрофобия не си избирайте такава. Те са и най-евтини, но не се подлъгвайте по цената. Важно е къде се намира машинното отделение, защото дори да си вземете каюта или апартамент на висок етаж – шумът от машините е постоянен и силен. Това са огромни машини, които тръгват, набират скорост и започва едно буботене… Затова проучете и си вземете място възможно най-далече от машинното отделение.
 • Нещо съществено: етажът на вашата каюта. Например, искате ли вълните непосредствено да пръскат илюминатора? Сега си представете при вълнение какво ще се случи. Подготвени ли сте за това?! Така че в зависимост от предпочитанията ви – изберете внимателно етажа си.
С усмирителна жилетка, пардон спасителна
3 С усмирителна жилетка, пардон спасителна
 • Круизите са обикновено лятно време. Но съобразете, в зависимост от континента и сезона, вашия багаж. Излишно е да пишем, но все пак задължително си носете:
 • Тъмни очила;
 • Слънцезащитен крем;
 • Яке – на палубата и на всички открити пространства духа, силно;
 • Шапка, шалове; летни и някой по-плътен шал, шапка.
 • Удобни обувки за туризъм;
 • Официални: за вечерите, съобразно тоалетите;
 • Джапанки;
 • Дезинфектанти. На борда хигиената е изключителна! Особено, влизайки в заведението за хранене. Непрекъснато се обеззаразяват всички части, до които пътникът се допира с ръце. И все пак туристите и персоналът са от цял свят: Бразилия, Австралия, САЩ, Канада – много пътуват по круизи. Носете си гел и вие за ръцете.
 • Вашите си лекарства. На кораба е предвидено всичко: аптека, лекар, фризьорски салон, фитнес… каквото има в един град, само че плаващ. Но вие сте на ничия земя и вашите лекарства не е ясно какъв аналог ще са.
Спасителните лодки, подготвени за всеки случай
4 Спасителните лодки, подготвени за всеки случай. Винаги готови.
Приятно плаване и попътен вятър! Очакваме споделяне ?

Започва серия разкази-спомени за круиз в Средиземно море.

ГАЛЕРИЯ

Какво е добре да знаете, отплавайки на круиз

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения