TEA-h80
Christmas 4

сайт за: ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРИКЛЮЧЕНИя ПЪТУВАНЕ

Африка

Мария Радева

Обещаваме, че ще има вълнуващо, емоционално, приключенско, любознателно пътуване през спомени и актуални събития  с очакване на продължение.

“Ако Азия беше моето най-ранно неосъзнато напълно детство и мъгляв спомен, то Африка е изживяването ми за цял живот. Моят старт сред саваните, опознаването на джунглата, приключението и изпитанието с климат, болести и предизвикателства. Да се съхраниш, да се опазиш, да оцелееш.

Чели ли те приключенския роман на Хенрик Сенкевич „Стас и Нели“ с подзаглавие (Из африканските пустини и лесове)? Оригиналното име е било: „През пустини и джунгли“. Ако не сте – задължително го планирайте и осъществете. Заслужава си. Макар и писан през 1912, книгата е жив и увлекателен разказ за Северна Африка, за приключенията на две деца: 8-годишната Нели – англичанка и нейния 14-годишен приятел поляк Стас. Книгата много прилича на моите преживявания, макар и през 1968-1971 г. Все в миналия век…”

А какво ще предстои: повдигаме завесата.

В Африка ще пребродим пустинята Сахара, ще надникнем в потайностите на Етиопия, ще посетим Серенгети и ще видим какво се случва при водопада Виктория, защо не и в Южна Африка.

Освен ярка, пъстра, красива и своеобразна, това е земя на мизерия, междуособици, граждански войни и размирици. Виждали ли сте болни от проказа? А издути от глад коремчета на деца?

На болести, липса на вода и прехрана.

С контраст: уникална природа, континент пълен с несметни богатства, едно от които са хората. Да, тези прекрасни хора, които обичат да пеят, танцуват и да се забавляват.

“Моето детство премина в Мали. Това е уникална страна, може би една от най-бедните някога и в момента. Но там са Тамбукту и огромната в пълноводие река Нил. Познавам и съм посетила много от съседните държави. И затова днес ме боли, следейки как крайният фундаментализъм „разстрелва от упор“ уникалните глинени постройки от царството на император Манса Муса – 13 в., построил библиотеки и университет за последователите на Пророка.

Има един филм „Тимбукту“ /последното е на архаичен английски, френското произнасяне на града, придобило гражданственост е Тамбукту – все пак Мали е била френска колония/ – горещо го препоръчвам. Авторски филм на режисьора от египетски произход Абдерахман Сисако с международни номинации и награди. (Оскар ’15 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм, Кан ’14 – Награда на Екуменическото жури, награда Франсоа Шале и номинация за Златна палма, Чикаго ’14 – Сребърен Хюго за най-добър режисьор, Йерусалим ’14 – Наградата In Spirit for Freedom, Награди Сателит ’14 – Номинация за най-добър чуждестранен филм).”

В Африка

  • е най-фин пясъкът, който гори през деня, а е студен като лед през нощта.
  • Там е най-високото и синьо небе, най-ясният хоризонт. Необятен, непокорен и далечен.
  • Най-черните, сякаш антрацит, базалтови скали, в които се разбиват водите на големи реки.
  • Най-интересните животни.
  • Звуци, миризми. Жълтата савана.
  • Напластената в зелено тропическа джунгла…

А за всичко това ще ни разкажат и покажат във фотографии талантливи и сърцати пътешественици-фотографи, които ще споделят своите лични преживявания.

И така, да открием Африка заедно?!

За да провокираме вашето любопитство, качихме снимки на африканско изкуство от Мадейра и от музея на Африка във Вашингтон. Музея Ке Бранли в Париж го посетихме…

Скулптурна изложба от Зимбабве, Тенгененге на талантливи африкански творци Бърнард Матемера, Едронсе Рукодзи, Едуард Чиуава, Фанизани Акуда от камък, започвайки 1967 г. до наши дни. Експозицията се нарича „Африканска страст“.

Това е така наречената скулптура ШОНА, типично само за Зимбабве. Африканската традиция е дърво, основно абанос със слонова кост.  Между другото трийсетина уникални миниатюри ще намерите и в София в Квадрат 500! Няколко световни музея притежават Шона скулптури: „Гюстав Роден“ Париж, „Метрополитен“ Ню Йорк.

Добавихме  малко експонати от Националния музей на африканското изкуство на Smithsonian Institution във Вашингтон DС. Импозантна сграда, в която са събрани 9 000 произведения на традиционно и съвременно африканско изкуство както от Суб-Сахара, така и от арабска Северна Африка, 300 000 фотографии и 50 000 тома библиотека. Има уникална зала, където може да се слушат музика и песни от различни краища на Черния континент /дали ще ме обяват в расизъм?!/. Това е първата институция, посветена на африканското изкуство в САЩ. И е най-голямата колекция. Ето три снимки от там.

ГАЛЕРИЯ

Африка

Сподели с приятели
Share on email
Сподели по e-mail

АБОНИРАЙ СЕ ЗА Новите ни приключения